LO-ledelsen:

Ville stoppe Tajik

LO-lederens rådgiver forsøkte å forhindre at Hadia Tajik var til stede under Jonas Gahr Støres tale på LO-kongressen, ifølge Dagens Næringsliv.

FORSØKT STANSET: LO-topper forsøkte å hindre at tdligere arbeidsminister Hadia Tajik møtte opp på LO-kongressen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FORSØKT STANSET: LO-topper forsøkte å hindre at tdligere arbeidsminister Hadia Tajik møtte opp på LO-kongressen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LO-kongressen åpnet med sjokkbølger da LO-leder Peggy Hessen Følsvik kom med krav om at SV må inn i regjeringen. Støre var varslet i forkant og satt på første rad og lyttet.

To dager seinere inntok statsministeren selv podiet og holdt sin tale til de rundt tusen delegatene fra hele landet. Han skrøt av alle gjennomslagene LO hadde fått i regjering.

«Sterkt påtrykk»

Ikke minst dreier det seg om gjennomslag tidligere arbeids- og inkluderingsminister og Ap-nestleder Hadia Tajik hadde fått til.

Ifølge Dagens Næringsliv jobbet LO-ledelsen helt til det siste med å forhindre at Tajik skulle være til stede i salen.

Avisa skriver at de fra flere kilder har fått bekreftet innholdet i en tekstmeldinger fra André Nerheim, leder for politikk og samfunnskontakt i LO. Han er LO-leder Peggy Hessens høyre hånd som hennes nærmeste rådgiver.

SKAL HA TATT GREP: Leder for politikk og samfunnskontakt André Nerheim i LO. Foto: LO
SKAL HA TATT GREP: Leder for politikk og samfunnskontakt André Nerheim i LO. Foto: LO Vis mer

Tekstmeldingene gikk ifølge DN til Ap's kommunikasjonssjef på Stortinget, Jarle Roheim Håkonsen. Nerheim skal ha brukt «et sterkt påtrykk» for å hindre at Tajik var til stede under Støres tale på Folkets Hus.

Dagbladet er kjent med at framstillingen rundt tekstmeldingene stemmer.

Uro om Tajik

Ifølge Dagens Næringslivs opplysninger skal enkelte forbundsledere ha uttrykt uro om at Tajik ville delta på kongressen, som er arbeidstakerorganisasjonens høyeste organ.

Etter det avisa kjenner til ble det diskutert internt i organisasjonen om «Tajiks tilstedeværelse ville skygge over budskapet fra kongressen». Da skal LO-lederens rådgiver André Nerheim ha tatt grep for å stoppe deltakelsen.

- Hjertelig velkommen

Nerheim mener på sin side at Tajik var velkommen på kongressen.

- Som sagt til DN, Hadia Tajik var hjertelig velkommen på kongressen. Vi ønsker bare å vite hvilke planer de hadde, skriver LO-rådgiveren i en SMS til Dagbladet.

LO-toppen bekrefter imidlertid til Dagens Næringsliv at han hadde kontakt med Ap om Tajik.

- Det var naturlig å høre med Ap's kommunikasjonssjef om de hadde planlagt et utspill på kongressen, om det ville overskygge våre planlagte aktiviteter og om det var nødvendig å gjøre det akkurat samtidig som vi hadde vår fagpolitiske debatt. Jeg vil gå så langt å si at jeg faktisk gjorde jobben min, skriver han i en e-post til Dagens Næringsliv.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer