Ville stoppe utfordreren

AUF-leder Eva Kristin Hansen har med hemmelige avtaler og tilbud om andre verv forsøkt å stoppe egen nestleder i å stille opp mot henne i en åpen lederkamp. Avtalene likner på metoden Jagland forsøkte å stoppe Jens Stoltenberg med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang på flere tiår blir det kampvotering om ledervervet i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF. Landsmøtet 10.- 13. oktober kan bli et rabaldermøte innsauset av bitter personstrid. Valget av leder for Ap's ungdomsorganisasjon kan også få innvirkning på nestlederstriden i Arbeiderpartiet.

Hemmelig avtale

Først forsøkte Ap-leder Thorbjørn Jagland å presse Jens Stoltenberg til å godta å ikke utfordre ham som leder av Ap. Nå kopierer AUF-leder Eva Kristin Hansen (29) den samme oppskriften for å stoppe utfordreren Gry Larsen (26).

Som i moderpartiet er det ikke politiske motsetninger som er grunnlag for lederstriden, men derimot en rå og bitter personstrid.

Det har lenge vært kjent blant AUF-ere at nåværende leder Eva Kristin Hansen foran AUFs landsmøtet i 2000 inngikk en avtale med dagens nestleder Gry Larsen om at Larsen ikke skulle stille som utfordrer til ledervervet. Hansens gjenytelse skal da ha vært at hun bare skulle sitte to år, og at Larsen dermed ville være den soleklare lederkandidaten på landsmøtet 2002.

Ny avtale

Men nå bryter AUF-lederen avtalen fra 2000. Hennes støttespillere har lenge drevet aktiv kartleggingsvirksomhet for å sikre lederen gjenvalg. Samtidig står utfordreren Gry Larsen sterkt i AUF.

Nå har AUF-lederen forsøkt å få Larsen med på en ny avtale i håp om å sikre seg gjenvalg. Dette har skjedd i nært samarbeid med valgkomiteens leder Ragnar Bøe Elgsaas.

For kort tid siden ble Gry Larsen oppsøkt av valgkomiteens leder. Tilbudet var stillingen som generalsekretær. Avtalen skulle da være at hun heller ikke på dette landsmøtet skulle stille som motkandidat til Eva Kristin Hansen.

- Jeg vil ikke kommentere noe som helst, sier Elgsaas når Dagbladet konfronterer han med saken.

Kamp

Tilbudet skal imidlertid ha provosert Larsen kraftig og er blitt oppfattet av hennes støttespillere som et stygt forsøk på nok en gang å presse henne ut. Resultatet ble at Gry Larsen nektet å godta avtalen og stiller nå som motkandidat mot sittende leder.

Dramatikken rundt ledervervet har, som i moderorganisasjonen Ap, ført til store samarbeidsproblemer i organisasjonens ledelse.

Gry Larsen vil ikke kommentere bråket.

- Men jeg bekrefter at jeg stiller som lederkandidat, sier hun til Dagbladet.

Trond Giske

Valget av AUF-leder kan få betydning for nestlederstriden i moderpartiet. Trond Giske er den Ap-politikeren som har sterkest støtte blant AUF-erne. Etter det Dagbladet kjenner til, er det en bred oppfatning både i AUF og i Ap at Trond Giske vil føle det tryggest at Eva Kristin Hansen fortsetter, selv om også Gry Larsen er klar på at Giske bør bli nestleder i Ap. Giske og sittende AUF-leder Hansen kommer fra samme fylke og er omgangsvenner. I tillegg er det Eva Kristin Hansen som har ledet kampanjen for Trond Giske både i partiet og i Ap's valgkomité.

Uansett kan det bli et problem for Giske at det nå har oppstått stridigheter i hans egen klan. Et splittet AUF er neppe det Giske ønsker seg foran den tøffe kampen om nestledervervet i Ap. I Ap's landsmøtesal vil han være helt avhengig av at alle AUF-erne samarbeider både godt og systematisk for at han i det hele tatt skal ha sjanse på nestledervervet.

I går var det ikke mulig å få kommentar fra Eva Kristin Hansen.

NOK EN STRID: Det har brutt ut en bitter strid mellom AUF-leder Eva Kristin Hansen (t.v.) og hennes nestleder Gry Larsen. Nå stiller Larsen som utfordrer til ledervervet. Bildet er fra sommerleiren på Utøya i år.