<strong>KATASTROFE:</strong> Bordingen av aktivistskipet Mavi Marmara ble en katastrofe for de israelske kommandosoldatene. Marinens granskning viser at de var helt uforberedt på motstanden, og egentlig ville ha på seg paradeuniformer for å ta seg bedre ut i samtaler med aktivistene. Foto: AFP/HURRIYET/SCANPIX
KATASTROFE: Bordingen av aktivistskipet Mavi Marmara ble en katastrofe for de israelske kommandosoldatene. Marinens granskning viser at de var helt uforberedt på motstanden, og egentlig ville ha på seg paradeuniformer for å ta seg bedre ut i samtaler med aktivistene. Foto: AFP/HURRIYET/SCANPIX Vis mer

Ville storme skipet i paradeuniformer

Intern marinegranskning slakter forberedelsene og etterretningen til de israelske kommandosoldatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): En intern granskning foretatt av den israelske marinen konluderer med at utilfredstillende forberedelser og mangel på nødvendig etterretningsinfomasjon førte til det katastrofale resultatet for kommandoenheten som foretok den skjebnesvangre bordingen av «Mavi Marmara», skriver den israelske avisen Haaretz.

Ni aktivister ble drept da det største av skipene i den såkalte nødhjelpskonvoien til Gaza ble bordet natt til 31. mai.

Ville ha paradeuniformer Granskningen påpeker imidlertid at selv om kommandoenheten ikke hadde tatt høyde for at de ville bli møtt med massiv motstand, så handlet de riktig under omstendighetene.

Ifølge en militær leder skal soldatene ha bedt om å få bære paradeuniformer for å ta seg bedre ut når de tok del i samtaler med passasjerene om bord i skipet.

Marinen innrømmer at de ikke hadde regnet med noen motstand av betydning, selv om de ikke trodde det ville bli lettvint.

- Skulle blitt spylt Ifølge Haaretz konkluderer grankningsrapporten med at bordingen først skulle ha skjedd etter at aktivistene som stod klare var spylt ned med vannkanoner, og røykgranater sluppet ned på dekk.

- Hovedsvikten i forberedelsene og etterretningsinnsamlingen var at vi ikke visste at vi ville måtte handskes med flere titalls opprørere, sier offiseren som hadde ansvaret for operasjonen til Haaretz.

- Dette var ikke sivil ulydighet som utartet, men et planlagt terrorangrep, sier offiseren.

For lite øvelse Operasjonen, som fikk navnet «Operation Sky Winds 7», ble planlagt og øvd før nødhjelpskonvoien med Gaza-aktivister lettet anker og satte kurs.

Over 50 soldater deltok på en bordingsøvelse, men til granskerne skal de som var med ha gitt uttrykk for at de trengte mer mental trening før selve operasjonen fordi det ikke var lagt nok vekt på å forberede seg på alle mulige scenarier.

- Jeg våkner fremdeles klokke tre hver natt og tenker: Pokker, hvordan kunne det ha seg at vi ikke visste mer, sier en offiser til Haaretz.

Foto: REUTERS/Adem Ozkose/Gercek Hayat Magazine/SCANPIX
Foto: REUTERS/Adem Ozkose/Gercek Hayat Magazine/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer