Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ville strupe videre rekruttering til Arbeiderpartiet

Behring Breivik varetektsfengsles i åtte uker med brev- og besøksforbud, samt fire ukers full isolasjon.

LESTE KJENNELSEN: Tingrettsdommern Kim Heger leste opp kjennelsen i dag. Han ble bistått av en oversetter av hensyn til utenlandsk presse.
Foto: Jo Straube
LESTE KJENNELSEN: Tingrettsdommern Kim Heger leste opp kjennelsen i dag. Han ble bistått av en oversetter av hensyn til utenlandsk presse. Foto: Jo Straube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les hele kjennelsen her

(Dagbladet): Anders Behring Breivik (32), som er siktet for bombeangrepet mot Regjeringskvartalet og massakren på Utøya, er ble i dag varetektsfengslet i åtte uker med brev- og besøksforbud, samt satt i full isolasjon i fire uker.

Anders Behring Breivik kan holdes varetektsfengslet fram til 26. september før han må framstilles for fengsling igjen.

Tingrettsdommer Kim Heger leste opp kjennelsen i Oslo tinghus klokka 15.15 i ettermiddag. Kjennelsen ble fortløpende oversatt til engelsk, av hensyn til det store oppmøtet av utenlandske journalister.

- Retten finner at sikten med skjellig grunn kan mistenkes for terrorhandlingene. Retten viser til at siktede i politiavhør har erkjent bombingen i blant annet Regjeringskvartalet og skytingen på Utøya, sier Heger.

- Til tross for at siktede har erkjent de faktiske forhold, har han ikke erkjent straffskyld.  Han mener at han måtte redde Norge og Vest-Europa fra kulturmarxistene og en muslimsk overtakelse, siterer Heger fra siktedes forklaring.

- Ville påføre AP stort tap Heger refererer videre fra siktedes forklaring:

- Motivet var å gi et sterkt signal til folket. Han ville påføre Arbeiderpartiet et størst mulig tap, og å strupe fremtidig rekruttering til Arbeiderpartiet.
- Målet var ifølge siktede ikke å drepe så mange som mulig, men å gi et sterkt signal til Arbeiderpartiet, sier Heger. Den terrorsiktede 32-åringen har her vist til det han mener er Arbeiderpartiets bidrag til «masseimport av muslimer» til Norge.
Retten viste også til at det i forklaringene til siktede er gitt opplysninger som krever videre etterforskning.

- Han har forklart politiet om ytterligere to celler i hans organisasjon, sier Heger.
Tviler på Breiviks påstander Eksperter på Høyreekstreme miljøer og andre sikkerhetseksperter Dagbladet og andre medier har snakket med har ingen tro på at 32-åringen faktisk er del av en større bevegelse.

Men politiet frykter dette, og de ville derfor ha dagens fengslingsmøte lukket fordi de fryktet at Breivik skulle sende kodede meldinger til andre personer.

Anders Behring Brevik hevder i sitt manifest han i april 2002 var i London og med på stiftelsen av organisasjonen PCCTS, Knights Templar (Tempelridderne). 32-åringen hevder at målet var å lage en «konservativ revolusjonær bevegelse i Vest-Europa» og varsler terror og drap i hele Vesten.

I sitt manifest hevder 32-åringen at han stiftet sin terrororganisasjon sammen med blant annet flere briter. Britisk politi samarbeider med Oslo-politiet for å undersøke om han kan ha hatt medsammensvorne i England.
Møtt av rasende mennesker Den siktede ankom tinghuset ved 13.30-tiden. Bilen som fraktet ham fra politiarresten på Grønland til tinghuset ble angrepet av rasende mennesker som ropte skjellsord mot ham.

Selve fengslingsmøtet ble holdt for lukkede dører i en rettssal i åttende etasje, mens kjennelsen ble lest opp i en sal i andre etasje. Heger ønsket ikke å svare på noen spørsmål etter å ha lest opp kjennelsen.
Politiet sikret tinghuset før fengslingsmøtet, blant annet ved bruk av bombehunder.

Situasjonen i rettssalen likner ikke på noen annen sak i moderne tid. Pressefolk holdt på å løpe hverandre ned da sikkerhetsvaktene til slutt åpnet dørene litt over klokka 15, og før dommeren kom inn satt fotografer oppe på bordene som vanligvis er satt av til partene i saken.

• Les hele kjennelsen her

FENGSLET: Den terrorsiktede Anders Behring Breivik ble i dag varetektsfengslet. Foto: Erling Hægeland
FENGSLET: Den terrorsiktede Anders Behring Breivik ble i dag varetektsfengslet. Foto: Erling Hægeland Vis mer
PASSERER BRANNSTASJONEN: Terrorsiktede Anders Behring Breivik føres til fenslingsmøte i Oslo tingrett. Her passerer kortesjen Hovedbrannstasjonen, der det er store skalder etter Behrings bombe. Foto: LArs Eivind Bones
PASSERER BRANNSTASJONEN: Terrorsiktede Anders Behring Breivik føres til fenslingsmøte i Oslo tingrett. Her passerer kortesjen Hovedbrannstasjonen, der det er store skalder etter Behrings bombe. Foto: LArs Eivind Bones Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!