Ville sverte Gro

Den mektige amerikanske tobakkskjempen Philip Morris hyrte inn nådeløse PR-rådgivere for å sverte Gro Harlem Brundtland personlig før utnevnelsen til toppjobben i Verdens helseorganisasjon. Gro som WHO-sjef var en trussel mot hele tobakksindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Brundtland og hvalene» het memoet Jack Mongoven sendte til sin oppdragsgiver, Marlboro-produsenten, Philip Morris, i juli 1998. Det Washington-baserte PR-firmaet Mongoven Biscoe and Duchin (MBD) er spesialister på å snuse fram ufordelaktige opplysninger og kartlegge personer.

- Ved å trekke inn norsk hvalfangst, så er det helt klart at de har forsøkt å bruke et kjent og følelsesladet emne for å sverte henne, sier Gros presserådgiver Jon Lidén til Dagbladet, og legger til:

- Det lyktes ikke. WHOs tobakkskadearbeid går bra.

Jaktet på «godbiter»

Mongovens folk samlet informasjon rundt alt som hadde med utnevnelsesprosessen og Gro som person å gjøre. PR-firmaet regnet det som sikkert at hun ville få jobben. At hun var en alvorlig trussel mot tobakkskjempene, bekreftet hun da hun umiddelbart etter ansettelsen satte kampen mot røyken øverst på prioritetslista.

Ifølge Stacy M. Carter ved Department of Public Health ved Universitetet i Sydney, Australia, var Norges omstridte hvalfangst i perioden da Gro Harlem Brundtland var statsminister hovedpoenget i memoet fra Mongoven til oppdragsgiveren Philip Morris. Vedlegg til brevet var artikler fra Greenpeace, heter det i en forskningsrapport fra Carter som Dagbladet har tilgang til.

Undergraver WHO

Ifølge Carter har Mongoven Briscoe and Duchin siden 1997 jobbet aktivt for tobakksindustrien for å undergrave arbeidet til Verdens helseorganisasjon, i tillegg til all den energien som er rettet mot WHO-sjef Brundtland personlig.

I en knusende rapport sommeren 2000 slo WHOs egen ekspertkomité fast at det var god grunn til å tro at tobakksindustrien ville forsøke å bekjempe den forslåtte rammekonvensjonen om tobakkskontroll som etter planen skal legges fram i mai neste år, eller forsøke å svekke de nasjonale initiativene på området. Rapporten listet opp detaljerte bevis på tobakkskjempenes forsøk på å stikke kjepper i hjulene for arbeidet til WHO.

- Gang på gang har det vist seg at tobakksindustrien ikke lever opp til de etiske spillereglene vi forventer av næringslivet. Dette har Verdens Helseorganisasjon måttet leve med i mange år. Sånn har de arbeidet tidligere - og gjør det fortsatt. Det er noe vi må ta med i regningen, er kommentaren fra WHO-sjef Gro Harlem Brundtland til Dagbladet.

SVERTEKAMPANJEN: - Gang på gang har det vist seg at tobakksindustrien ikke lever opp til de etiske spillereglene vi forventer av næringslivet, sier WHO-sjef Gro Harlem Brundtland.