Ville ta abort - måtte se på fosteret sitt

En lege har fått en kraftig advarsel for uforsvarlig legevirksomhet av Helsetilsynet. Legen ba en abortsøker se på fosteret på ultralydskjerm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I forbindelse at kvinnen møtte hos legen 23. august 2004 for å få foretatt en abort, ble det gjennomført en ultralydundersøkelse for å få fastslått hvor langt hun var kommet i svangerskapet. Legen ba da kvinnen om å se på ultralydskjermen for sjøl å kontrollere målinger sammen med ham. For dette har legen fått en kraftig advarsel av Helsetilsynet.

Legen klaget vedtaket inn for Statens helsepersonellnemnd, som nå har stadfestet Helsetilsynets kritikk, og konstatert at legens opptreden var uforsvarlig.

Nemnda slår fast at det er et klart brudd på normen om forsvarlighet at legen ba kvinnen om å se på ultralydskjermen for sjøl å kontrollere målinger sammen med ham.

Kritikk

-  Det er legens ansvar å tolke de medisinske funnene som gjøres. Pasienten hadde få forutsetninger for å foreta slike vurderinger, og det kunne i tillegg påføre henne store belastninger å se på det fosteret som hun sjøl ønsket å fjerne.På denne bakgrunn var det derfor etter vår vurdering kritikkverdig å be kvinnen om å se på ultralydskjermen, konkluderer Helsepersonellnemnda.

Både Helsetilsynet og nemnda mener at legen samtidig har brutt informasjonsplikten overfor pasienten, fordi han ikke ga kvinnen tilstrekkelig opplysninger om svangerskapsavbrudd, og om hennes muligheter til sjøl å kontakte sykehus i den forbindelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer