FORBEREDELSER:  Den trusselsiktede 37-åringen tar en snus mens hans advokat Knut Ditlev-Simensen, og aktor, politiadvokat Agnes Beate Hemiø går gjennom siktelsen før fengslingsmøtet i Follo tingrett blir satt. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
FORBEREDELSER: Den trusselsiktede 37-åringen tar en snus mens hans advokat Knut Ditlev-Simensen, og aktor, politiadvokat Agnes Beate Hemiø går gjennom siktelsen før fengslingsmøtet i Follo tingrett blir satt. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.Vis mer

Ville ta både Stoltenberg, riksadvokaten og Stortinget

Bombetrusselmannen utlevert fra Berlin. Men dommer i Follo hadde ikke hørt om trusler mot seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKI (Dagbladet): Med en kjapp trusseltelefon fra sitt eksil i Berlin til Avinors sentralbord, klarte 37-åringen fra Follo å få bombestengt Trondheim Lufthavn Værnes i nesten fem timer 16. september i fjor.

Etter åtte måneder på rømmen i Tyskland, de siste to i varetekt, ble den såkalte bombetrusselmannen utlevert til norsk politi mandag.

Onsdag ble han framstilt for varetektsfengsling i Follo tingrett med en lang liste trusselsiktelser siden høsten 2012 - mot blant andre tidligere statsminister Jens Stoltenberg og hans siste justisminister Grete Faremo.

Premissene ble lagt dagen før under en helsesjekk hos politilegen. Psykotisk, men ikke grunnlag for psykiatrisk tvangsinnleggelse,  var den dagsferske diagnosen til tingretten.

For syk og for frisk
Dermed står 37-åringen i fare for å falle mellom de to samme stolene som sist han møtte for en norsk rett: for syk til fengsel og for frisk til til tvungen psykiatrisk behandling.

Aktor, politiadvokat Agnes Beate Hemiø, krevde varetekt i fire uker. 37-åringen og hans forsvarer, advokat Knut Ditlev-Simonsen ba om løslatelse.

- Det han nå er siktet for, er mindre alvorlig enn de forholdene lagmannsretten sa for halvannet år siden at han er for syk til å sitte i fengsel for. Fengsel er ikke stedet å putte psykisk syke folk. Han må settes fri og få leve et normalt liv slik han vil. Så får samfunnet komme opp med lovendringer som gir han muligheter for behandling han trenger, framholdt forsvareren.

Påkjærer
Etter tre timers vurdering falt dommeren, sorenskriver Trine Standal, ned på fire uker i varetekt.

- Den kjennelsen blir nok påkjært til lagmannsretten, sier forsvareren til Dagbladet.

Politiadvokat Hemiø ser ingen alternativ til varetektsfengsling.

- Politiet er ikke ute etter å gjøre livet vanskelig for enkeltpersoner. Men det er ingen tvil om at samfunnet har behov for vern mot trusler og de store konsekvensene vi ser her, sier Hemiø til Dagbladet.

 FULL EVAKUERING:  Trondheim lufthavn Værnes var stengt nesten fem timer 16. september i fjor etter at 37-åringen ringte fra Berlin om bombe i terminalbygget. Foto: Tor Aage Hansen, NTB Scanpix.
FULL EVAKUERING: Trondheim lufthavn Værnes var stengt nesten fem timer 16. september i fjor etter at 37-åringen ringte fra Berlin om bombe i terminalbygget. Foto: Tor Aage Hansen, NTB Scanpix. Vis mer

- Hadde situasjonen vært enklere hvis politilegen hadde akseptert tvangsbehandling ?

- Det er ikke politiets oppgave å gi vurderinger av konklusjonene til medisinsk sakkyndige. Men slik sakkyndig-vurderinger endrer seg jo, sier politiadvokaten

Jens, Stortinget og Busch
For listene over trusselobjekter i siktelsen er lang: flyplassene i Trondheim, Bodø og Bergen, Stortinget, Borgarting lagmannsrett, Arktisk Museum i Tromsø, riksadvokat Tor-Aksel Busch, tidligere statsminister Jens Stoltenberg og hans statsråder Grete Faremo og Trond Giske.

Og listene over polititjenestemenn, ansatte i NAV og barnevernet og privatpersoner er lengre.

37-åringen har vært særs aktiv på blogger, Facebook, Twitter og andre sosiale medier. Mange av ytringene, som politiet mener er trusler, er framsatt der.

37-åringen svarte «nei» på alle spørsmål om han erkjente skyld for de ulike trusselpunktene. Hovedbegrunnelsen var at Borgarting lagmannsrett stemplet han som «ikke strafferettslig tilregnelig» i en sak med mange trusler for halvannet år siden. Da hadde Follo tingrett konkluderte motsatt noen måneder før.

Derimot etterlyste 37-åringen enda flere trusselpunkter.

- Jeg har ringt både politiet og tingretten, men det er ikke med her. Dere er inhabile til å dømme meg, sa han.

- Det står ikke noe om det du seier i disse papirene. Jeg har ikke hørt om trusler mot tingretten, og det er jeg som er sjef her i huset, svarte sorenskriver Trine Standal. 

Millionregning Trafikkstansen og evakuering av Værnes i fjor høst har kostet millioner.

- Det er flyselskapene som har fått merke de største økonomiske konsekvensene, uten at jeg kjenner samlede tall. For Værnes' del har det kostet 300 000 kroner i rene penger for leie av evakueringssenter, sier sikkerhets- og kvalitetssjef Johan Vemundsrød ved Trondheim Lufthavn til Dagbladet.

 FIRE UKER:  Sorenskriver Trine Standal landet på fire ukers varetektsfengsel. 37-åringens forsvarer Knut Ditlev-Simonsen varsler omkamp i lagmannsretten. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
FIRE UKER: Sorenskriver Trine Standal landet på fire ukers varetektsfengsel. 37-åringens forsvarer Knut Ditlev-Simonsen varsler omkamp i lagmannsretten. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer

- Er det for enkelt å få evakuert en flyplass med en trusseltelefon ?

- Prosedyren er at den som får en slik telefon tar direkte kontakt med politiet. Så en slik avgjørelse ligger der.

 

 

 UENIGE:  Politiadvokat Agnes beate Hemiø og forsvarer Knut Ditlev-Simonsen var uenige om både unndragelses- og gjentakelsesfare. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
UENIGE: Politiadvokat Agnes beate Hemiø og forsvarer Knut Ditlev-Simonsen var uenige om både unndragelses- og gjentakelsesfare. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer