Ville ta datter fordi mor har epilepsi

Kamilla Rånes fra Averøy på Nordmøre får epileptiske anfall, men bare når hun sover. Likevel ville barnevernet ta fra henne og samboer Ole Sigurd Fagereng lille Sandra Marie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samboerparet Kamilla Rånes og Ole Sigurd Fagereng fra Averøy fikk en datter i januar. Samboerne søkte myndighetene om støtte til hjemmehjelp før fødselen, fordi Rånes hadde epilepsi og Fagereng var fisker og lenge borte av gangen. Da troppet barnevernet opp på sykehuset og ville ha med datteren. De mente at paret ikke var egnet til å ha barn.

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har funnet at barnevernets vedtak er lovstridig og dermed ugyldig.

Syk om natta

Rånes og Fagereng nektet å gi fra seg barnet. I stedet «flyttet» barnevernet inn i deres hus for å overvåke barneoppdragelsen.

Anfallene får Rånes bare når hun sover, aldri når hun er våken. Likevel ville barnevernet ta fra henne datteren.

FAKTA

  • 45000 nordmenn har epilepsi. Mange av dem har både barn og barnebarn.
  • Da epileptiker Kamilla Rånes (27) fødte datteren Sandra Marie møtte barnevernet i Averøy kommune opp på sykehuset for å ta babyen.
  • Rånes og samboer Ole Sigurd Fagereng nektet.
  • Fylkesmannen i Møre og Romsdal fant barnevernstjenestens vedtak i saken lovstridig.

- Jeg søkte bare om hjemmehjelp og reagerte med vantro på svaret jeg fikk. Jeg vet at jeg kan ta meg av barnet mitt. Hvilken mor vil vel gi fra seg sitt barn? spør Rånes.

Hun fikk forhindret at barnevernet tok datteren, men i stedet flyttet en representant fra barnevernet inn i huset til den lille familien på Averøy.

- De flyttet inn til oss og bodde der 24 timer i døgnet. Det var til og med folk inne på soverommet vårt for å observere, sier Rånes.

Dødskamp

Etter 19 dager med kontinuerlig overvåking hadde Rånes og hennes samboer Ole Sigurd Fagereng fått nok. De kastet barnevernet på dør. Dagen etterpå kom de tilbake med lensmannen og befalte at Kamilla tok med barnet på et mødrehjem i Trondheim. Hvis ikke ville de bli fratatt datteren.

Hjemmet viste seg i stor grad å være bebodd av rusmisbrukere. Rånes tilstand ble nå forverret, og hun fikk også kraftige anfall om dagen.

Til slutt ble hun innlagt på sykehuset i Trondheim, hvor hun svevde mellom liv og død i fem dager.

Ressurssvak

- Jeg tror ikke jeg kommer til å få barn på nytt. Jeg vil aldri kunne gått en ny runde med barnevernet. All tillit til Averøy kommune er borte, sier Rånes.

Under saksgangen ble samboeren hennes stemplet som ressurssvak og fratatt foreldreansvaret for datteren. Han har nå fått foreldreansvaret tilbake, men ingen unnskyldning.

- Jeg føler meg helt rettsløs og synes det er for galt at de som begikk overtrampene, får slippe unna, sier Fagereng.

Generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund, Eva H. Johnsen, er rystet over behandlingen familien på Averøy har fått.

- Med litt hjelp klarer epileptikere fint å ta seg av barn. Det som er forferdelig i denne saken, er at når Kamilla er modig nok til å be om hjelp, så blir barnevernet koblet inn på en slik grusom måte, sier Johnsen.

- Jeg har hørt om tilfeller der voksne med epilepsi ikke tør kontakte kommunen og be om hjelp fordi de frykter overgrep som i Kamilla sitt tilfelle. Det ser ut til at frykten er velbegrunnet, sier Johnsen.

- Det voldsomme presset fra barnevernet holdt på å ta livet av meg, sier Rånes.

HAR KJEMPET: Kamilla Rånes og Ole Sigurd Fagereng har kjempet en bitter kamp mot barnevernet for å beholde datteren Sandra Marie. Etter å ha blitt overvåket, tvangsflyttet og truet, kan de nå endelig leve et normalt familieliv.