Ville ta makta fra Arafat

Så seint som i september i fjor planla Arafats medarbeidere å ta fra ham makta. Bare ett møte gjensto. Men så omringet israelske styrker Arafats hovedkvarter - og reddet ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): - Det var bare et siste møte igjen. Men Sharons angrep på Arafats hovedkvarter i Ramallah reddet ham, sier en diplomat.

Planen i september i fjor var at den palestinske lederen Yassir Arafat (74) skulle «skyves oppover» og bli president. Han skulle fremdeles være palestinernes symbolske leder, men han skulle fratas ansvaret for den daglige driften som han har i dag. President Arafat, men uten makt var målet.

- Palestinerne er lei av at Arafat ikke gjør noe. Planene var der i september i fjor, og før eller siden vil det komme nye forsøk på å ta fra ham makta fra innsida, hevder avisa Ha'aretz' politiske kommentator, Akiva Eldar.

Åpenlys kritikk

Arafat har gjennom sine over 30 år som leder hatt stålgrep om makta. Hver gang Arafat har øynet en politisk rival, har han klart å presse ham bort. Men nå rakner kontrollen.

Stadig flere høytstående palestinere kritiserer Arafat og hans nærmeste åpenlyst. Det har de aldri våget tidligere.

Abu Mazen, av mange sett på som Arafats mulige etterfølger, har offentlig kritisert Arafat ved en rekke anledninger det siste halvåret.

En annen mulig utfordrer, Muhammad Dahlan, har ved en rekke anledninger sagt åpent at han i det kommende palestinske valget vil sørge for å redusere «den korrupte Tunis-gjengen». Mens Marwan Barghouti sa følgende til nyhetsbyrået AP:

- For mange politiske ledere og offisielle er det på tide å forlate posisjonene, da de har mislyktes i å utføre sine oppgaver i den avgjørende kampen.

Slike offentlige kommentarer ville ikke kommet fra markante palestinere for et år siden.

Abu Ala, Muhammad Dahlan og Abu Mazen er de tre palestinerne som oftest blir nevnt som mulige etterfølgere til Arafat. Abu Mazen er den sterkeste kandidaten.

Isolert

I Ramallah er den røde løperen borte. Isolert og alene sitter palestinernes fremste nasjonalsymbol innestengt på sitt kontor. Ingen ledere av betydning kommer på besøk. Ingen ringer. En ribbet politisk leder risikerer nå å miste alt han har bygd opp. Inkludert makta.

- Arafat har aldri vært så isolert som han er i dag. Alle ser at intifadaen har slått feil, og krever endring. Klarer ikke Arafat å bestemme seg for hva han vil gjøre, er tida er i ferd med å løpe fra ham, sier en vestlig diplomat som har fulgt Arafat nært over lang tid.

Arafat er fremdeles symbolet på palestinernes frigjøringskamp. Og han er fremdeles deres ære og nasjonalidentitet. Men Arafat har et problem: Han er dårlig til å ta avgjørelser og en elendig forhandler og organisator.

- Arafat er i sitt livs krise og den er delvis selvforskyldt. Han har fullstendig feilberegnet Sharon, og han har feilberegnet amerikanerne og verdenssituasjonen etter 11. september. Han er i ferd med å bli sittende med svarteper og tape alt han har bygd opp, sier en diplomat.

Gresk tragedie

Hvis ikke palestinerne sjøl setter Yassir Arafat ut av spill, kan det bli israelerne som gjør det istedet. Det kan de gjør enten ved å ta livet av ham, eller ved å sende ham i eksil i utlandet - slik Likud-politikeren Benjamin Netanyahu ønsker.

- Hvis Arafat dør i senga si, er det ikke mange i Gaza som vil gråte. Men hvis Israel rører ham, blir han en martyr, sier kommentator Eldar.

Den israelske kommentatoren tror ikke Arafat blir drept eller sendt i eksil så lenge Sharon er Israels statsminister.

- Sharon trenger Arafat, og bruker ham som en buffersone mellom seg og Bush: Sharon får velvilje fra amerikanerne når han lover å ikke røre Arafat. Og Sharon slipper å forhandle med palestinerne så lenge Arafat er deres leder, sier Eldar og sukker:

- Arafat og Sharon er som to skuespillere i en gresk tragedie. Mens vi er publikum - og ofre.

Fantasiverden

Til tross for at Arafat nå har vært innesperret på kontoret sitt i Ramallah i rundt et år, er han i god fysisk og psykisk form. Han trener jevnlig.

- En rekke europeiske og amerikanske ledere har hatt tøffe møter med Arafat. Han er fokusert, men han har levd i en bunker i rundt et år. Det bærer hans virkelighetsoppfatning preg av, sier en diplomat.

Arafat liker å framheve at han er en general som har overlevd alle kriger og politiske ledere når han har folk på besøk.

- Arafat lever litt i sin egen fantasiverden. Da den amerikanske generalen Anthony Zinni var på besøk, sa Arafat de to hadde noe til felles: De var begge generaler, sier Eldar.

Verken Eldar eller andre Midtøsten-eksperter Dagbladet har snakket med, tør helt å avskrive Arafat. Til det har han kommet tilbake på scenen igjen for mange ganger.

- Arafat er betydelig svekket, men om han er helt ferdig, er umulig å si. Han er dømt nord og ned utallige ganger. Denne gangen vil jeg imidlertid bli overrasket om Arafat klarer å komme seg tilbake, sier en diplomat.

1968 - GERILJAKRIGEREN: En ung Arafat er i ferd med å overta ledelsen og gjøre PLO til en faktor på den internasjonale scenen i kampen for palestinernes rettigheter.
1993 - HØYDEPUNKTET: Arafat inngår Oslo-avtalen med Israels statsminister Yitzhak Rabin og når dermed høydepunktet i sin lange karriere. Plutselig var Arafat velkommen hos statsledere verden over.
2003 - ALENE OG FORLATT: Arafat har sittet innesperret i sitt regjeringskvartal i Ramallah i over ett år. Den aldrende PLO-lederen synes å mistet grepet om palestinerne.