Ville ta makta fra Arafat

Så seint som i september i fjor planla Arafats medarbeidere å ta fra ham makta. Bare ett møte gjensto. Men så omringet israelske styrker Arafats hovedkvarter - og reddet ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JERUSALEM (Dagbladet): - Det var bare et siste møte igjen. Men Sharons angrep på Arafats hovedkvarter i Ramallah reddet ham, sier en diplomat.

Planen i september i fjor var at den palestinske lederen Yassir Arafat (74) skulle «skyves oppover» og bli president. Han skulle fremdeles være palestinernes symbolske leder, men han skulle fratas ansvaret for den daglige driften som han har i dag. President Arafat, men uten makt var målet.

- Palestinerne er lei av at Arafat ikke gjør noe. Planene var der i september i fjor, og før eller siden vil det komme nye forsøk på å ta fra ham makta fra innsida, hevder avisa Ha'aretz' politiske kommentator, Akiva Eldar.

Åpenlys kritikk

Arafat har gjennom sine over 30 år som leder hatt stålgrep om makta. Hver gang Arafat har øynet en politisk rival, har han klart å presse ham bort. Men nå rakner kontrollen.

Stadig flere høytstående palestinere kritiserer Arafat og hans nærmeste åpenlyst. Det har de aldri våget tidligere.

Abu Mazen, av mange sett på som Arafats mulige etterfølger, har offentlig kritisert Arafat ved en rekke anledninger det siste halvåret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer