- Ville ta norsk diplomat som gissel for å få Krekar løslatt fra fengsel

Italiensk politi sier mulla Krekar ledet terrornettverk med celler over hele Europa. Gruppa skal ha planlagt angrep i Norge.

SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Ifølge TV2 ble Mulla krekar i natt pågrepet i fengsel og siktet for å ha planlagt et terrorangrep i Italia. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SIKTET FOR TERRORPLANLEGGING: Ifølge TV2 ble Mulla krekar i natt pågrepet i fengsel og siktet for å ha planlagt et terrorangrep i Italia. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Etterforskningen har dokumentert et prosjekt, støttet fra toppen av organisasjonen, for å ta norske diplomater i et europeisk land eller i Midtøsten som gissel, for å forhandle med myndighetene og få Krekar løslatt, skriver italiensk politi i en pressemelding.

Mulla Krekar ble i natt pågrepet i Kongsvinger fengsel, siktet for internasjonal terrorisme. Italienske myndigheter slo i dag tidlig mot en terrorgruppe de mener Krekar leder, som heter Rawti Shax.

PST sier de ikke har informasjon om konkrete trusler mot nordmenn eller norske mål.

- Sovende celler Etterforskningen skal ifølge italienske myndigheter ha vist forsøk på å finne våpen til å bruke i Europa (spesielt i Nederland), planlagte trusler mot norske stortingspolitikere og trusler om voldelige angrep i Norge. Gruppa skal også ha opprettet sovende celler i Italia og Nederland.

Ved bruk av internett og virtuelle chat-grupper har gruppemedlemmer kunnet «holde kontakten med deres åndelige leder, Mulla Krekar, selv i fengsel så fortsatte han å drive ikke bare den ideologiske organisasjonen, men også strategisk retning i store saker, som deltakelsen i Syria-konflikten og valget om å støtte IS», skriver italiensk politi.

De mener gruppa har bånd til terror og har bidratt til at minst 15 kurdere har blitt sendt til kamp i Syria i Irak, i tillegg til å ha planlagt attentat. Italiensk politi hevder Krekar fra fengselscella har gitt beskjed om å rekruttere selvmordbombere.

17 pågrepet I natt slo italiensk politi til og pågrep 17 personer: Tre i Norge, en i Finland, en i Sveits, fire i Storbritannia og sju i Italia. Storaksjonen ble kalt «jweb», som står for jihad på nett.
Krekars advokat Brynjar Meling sier han tar anklagene til etterretning.

- Vi får vente og se hva som ligger i dette, sier Meling.

Han opplyser at Krekar siden mars 2012 kun har vært på frifot i 30 dager, og at telefonaktiviteten hans i fengsel har vært kontrollert.

- Jeg hørte Siv Jensen si at dette er en gledens dag. Jeg vil si at hvis dette er riktig, er det en sorgens dag at PST ikke har avdekket dette før, sier Meling.

Meling har ikke snakket med klienten om de konkrete anklagene, men sier generelt:

- Jeg legger til grunn det han har sagt hele tiden, at han har ingen norsk eller europeisk agenda, men en agenda om å drive politikk i Kurdistan.