DEN STORE HEMMELIGHETEN: Spekulasjonene går høylytt om hvorfor solobservatoriet i New Mexico, med verdens mest avanserte solkikkert, ble stengt og evakuert. FBI holder tett. Foto: Science Photo Library
DEN STORE HEMMELIGHETEN: Spekulasjonene går høylytt om hvorfor solobservatoriet i New Mexico, med verdens mest avanserte solkikkert, ble stengt og evakuert. FBI holder tett. Foto: Science Photo LibraryVis mer

Mysteriet i New Mexico:

Ville teorier om hemmeligheten - FBI nekter å si et ord

Rett nedenfor ble Nagasaki-bomba testet.

På formiddagen 6. september ga det føderale amerikanske politiet, FBI, ordre til ledelsen for et forskningsanlegg og solobservatorium i New Mexico om at bygningene og nabolaget måtte tømmes for folk og evakueres umiddelbart.

Ti dager etter er solobservatoriet med verdens største solkikkert, en såkalt koronagraf, fortsatt avsperret av FBI. Bare sjefen og hans nærmeste kollega får komme gjennom den strengt bevoktede porten, sammen med FBIs etterforskere.

FBI har ikke gitt noen forklaring på stengningen av det vanligvis publikumsåpne anlegget.

Dermed baller spekulasjonene på seg om hva som egentlig skjer i og rundt Lincoln National Forest, der klodens heftigste kikkert er strategisk plassert på fjelltoppen Sacramento Peak i 2800 meters høyde.

Forskningsjobben er å følge med på solformørkelser og mørke flekker på sola.

Washington Post har ikke funnet andre solforskere som har sett eller fått signaler om noe eksepsjonelt rundt sola.

«Signaler» er stikkordet som går igjen om hva som skjer på og rundt publikumsvennlige Sunspot National Observatory.

Testet Nagasaki-bombe

Først noen fakta og en myte om solobservatoriet og nabolaget i skogene sør i New Mexico:

Solkikkerten i 2800 meters høyde gir ikke bare unik utsikt ut i universet mot sola, men også til to amerikanske militærbaser nede i terrenget Lincoln National Forest: White Sands Missile Range og Holloman Air Force Base.

STARTEN VAR NAGASAKI-BOMBE: White Sands Missile Range rett ved det stengte solobservatoriet er en svært strategisk base for det amerikanske forsvaret. Her fra en test av MLRS (Multiple Launch Rocket System) fra 2003. Foto: Ellis Neel /Alamogordo Daily News / AP / NTB Scanpix.
STARTEN VAR NAGASAKI-BOMBE: White Sands Missile Range rett ved det stengte solobservatoriet er en svært strategisk base for det amerikanske forsvaret. Her fra en test av MLRS (Multiple Launch Rocket System) fra 2003. Foto: Ellis Neel /Alamogordo Daily News / AP / NTB Scanpix. Vis mer

White Sands Missile Range er et militærhistorisk verdensnavn og registrert i USAs nasjonale liste over historiske tester. Det var her klodens første atombombe basert på plutonium ble sprengt 16. juli 1945.

Den ble holdt hemmelig til 6. august samme år. Testen i New Mexicos øde område utløste plutonium-bombeslippet over Nagasaki, som sluttsekvens på andre verdenskrig.

Forberedelsene til Nagasaki-bomben gikk under kodenavnet Trinity.

Og seinere har White Sands Missile Range vært base for testing av nye amerikanske rakettsystemer - til stor interesse for andre nasjoner.

UFO-museum

Et amerikansk militærfly styrtet her i 1947. Og siden har det vært så mange ubekreftede historier om ufoer og romvesener at et UFO-museum er blitt den store turistattraksjonen i området.

Men hvorfor plutselig stengt til toppen med solkikkerten nå ?

- Vi har bare fått vite fra FBI at det dreier seg om et sikkerhetsproblem. Det skal absolutt ikke være noe med ufoer, nei, sier den lokale sheriffen Benny House, ifølge Washington Post.

Overvåker rakettbase ?

Spekulasjonene på Youtube og andre sosiale medier går i hovedsak på at fremmede makter - les Kina - har greid å snike seg til overvåking av rakettbasen via solobservatoriet oppe på fjelltoppen.

Den ene teorien går ut på at «fremmede» har fått sneket inn utstyr i solkikkerten - den andre at mastene samme sted er nøkkelen til uønsket oppmerksomhet.

FBI holder uansett tett og stengt.