Ville teste hvordan det er å være homofil i Russland

- Hadde ikke forventet å møte så mye aggresjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I lys av optimismen som oppstod etter at USA legaliserte homoekteskap, ville to russiske menn vise at situasjonen for homofile ikke dermed er endret andre steder i verden.

For å demonstrere hatet som eksisterer mot homofile i Russland, bestemte Artem Frantsuzov (21) og Jay Babenko (24) seg for å leie hender gjennom Moskvas gater.

Reaksjonene til de forbipasserende ble filmet i skjul for «ChebuRussia TV».

• Se resultatet i videoen øverst i saken

Verre enn forventet  - Vi hadde ikke forventet å møte så mye aggresjon; resultatet sjokkerte oss, forteller Jay Babenko til Dagbladet. 

I løpet av spaserturen blir de to unge mennene, som utgir seg for å være et homofilt par, utsatt for grov hets og voldsforsøk. 

- Det var skremmende, men samtidig gav det oss bare enda mer motivasjon til å fullføre videoen og til å dele den med verden. 

Over 3 millioner visninger  Og tilbakemeldingene har vært overveldende positive etter at videoeksperimentet ble delt, ifølge de to. 

Videoen er sett over 3 millioner ganger og debatten har rast i ettertid, også i Russland, forteller Babenko.

Sammen med kameraten, Frantsuzov, har han laget en rekke youtube-eksperimenter for ChebRussia TV

- Det er fantastisk å kunne bidra til å endre det sosiale livet i Russland: Vi har sett hvordan homofile nå blir behandlet i USA, og det er fantastisk. Dessverre er ikke situasjonen på langt nær den samme her, og det var viktig for oss å demonstrere for omverdenen. 

Blir ikke akseptert  Selv er ikke Frantsuzo og Babenko homofile i virkeligheten: 

- Men vi synes det er alt for vanskelig for homofile i vår del av verden å være åpne om det. De blir ikke akseptert her. Og det gjør at det er svært sjeldent at homofile står fram, forteller han.  

«Homo-leiing» for sterk kost for russisk TV I april i år skapte Hillary Clintons kampanjefilm furore i Russland.

Videoen inneholdt nemlig fem sekunder hvor to menn leier hender. En av dem sier «Jeg skal gifte meg i sommer med en person jeg virkelig bryr meg om». 

Den russiske TV-kanalen «Rain Channel» gav kampanjefilmen 18-års aldersgrense. 

• Se video nederst i saken