REAKSJONER: Brevet som ble sendt ut til brukerne av eldreomsorgen i Bjugn kommune vekker reaksjoner. Nå lover rådmannen å stoppe tiltaket. Foto: Facebook
REAKSJONER: Brevet som ble sendt ut til brukerne av eldreomsorgen i Bjugn kommune vekker reaksjoner. Nå lover rådmannen å stoppe tiltaket. Foto: FacebookVis mer

Ville tilby eldre dusj hver 14. dag: - Bryter grensa for verdig eldreomsorg

Rådmannen i Bjugn kommune beklager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka ble det sendt ut et brev til brukerne av eldreomsorgen i Bjugn kommune i Sør-Trøndelag.

Brevet ble raskt spredd på sosiale medier, og vekket sterke reaksjoner. Brevet nådde i går kveld også lokalavisa Fosna-Folket og rådmann i Bjugn, Emil Raaen.

I brevet, som er signert alle i hjemmesykepleien, opplyses det at kommunen fra og med 1. juni vil tilby de eldre dusj hver 14. dag.

- Bryter grensa Brevet har vekket sterke reaksjoner på sosiale medier. Der omtales brevet som «skammelig» og «tragisk».

Rådmann Emil Raaen forstår reaksjonene.

- Det har jeg full forståelse for. Jeg reagerer selv også. Vi har allerede stoppet dette tiltaket, og vil nå finne ut mer om hvordan og hvorfor dette brevet ble til, sier han til Dagbladet.

Han sier han selv ble kjent med brevet på sosiale medier i går. I brevet står det at kommunen må redusere sitt tjenestetilbud på grunn av kommunens økonomiske situasjon. Foruten at kommunen vil tilby dusj hver 14. dag, opplyses det også at det ikke vil bli gitt bistand til å dusje på helligdager.

- Som sagt så stopper jeg tiltaket, og vil vurdere hvordan vi kan finne andre besparelser. Her mener jeg vi har et eksempel på forslag som til tiltak som bryter grensa for verdig eldreomsorg. Besparingene skal først og fremst ikke være rettet mot brukerne, men støttefunksjoner og lederstruktur, sier Raaen.

Tøff økonomi Ifølge Fosna-Folket hadde Bjugn kommune i fjor et regnskapsmessig underskudd på opp mot 20 millioner kroner.

- Kommunen står i en krevende økonomisk situasjon, og må ta tøffe valg. Som leder må jeg ha tillit til at ansatte også gjør krevende vurderinger, sier rådmannen.

I tillegg til selve innholdet i brevet og tiltakene som foreslås, sier Raaen også at brevet har en kommunikasjonsform kommunen ikke er bekjent av.

- Underlig Der står det blant annet: «Vi ønsker beskjed dersom noen får besøk i sommer og at hjemmesykepleien ikke trenger å komme».

Brevet avsluttes med «God sommer» etterfulgt av et smilefjes og et vennlig hilsen fra alle i hjemmesykepleien.

- Det er et eget moment vi vil ta en runde på. Det er vanskelig for de ansatte å vurdere ulike tiltak i den situasjonen vi er i, men det er også nødvendig å si fra. At det er trangt økonomisk, innebærer ikke at vi skal dusje eldre bare hver 14. dag, sier han.

Også ordfører Ogne Undertun (Ap), reagerer på formen i brevet overfor lokalavisa. Verken han eller rådmannen var kjent med brevet før i går kveld.

- Å blande dette med en sommerhilsen virker ikke profesjonelt og at det er underskrevet alle de ansatte er også litt underlig. Jeg forutsetter at det er kommunens ledere som tar beslutninger i Bjugn kommune, og at de står for dem, sier Undertun.