Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville tilstander blant forskere på Sydpolen: Blotting, ølbrygging og kommer fulle på jobb

Nå vurderer de å innføre promillekontroll.

FULLE PÅ JOBB: En amerikansk rapport forteller om fyll og blotting på de amerikanske basene på Sydpolen. En forsker ble også tatt i å brygge øl på jobb. Nå vurderer arbeidsgiver å innføre promillekontroll. Foto: NSF
FULLE PÅ JOBB: En amerikansk rapport forteller om fyll og blotting på de amerikanske basene på Sydpolen. En forsker ble også tatt i å brygge øl på jobb. Nå vurderer arbeidsgiver å innføre promillekontroll. Foto: NSF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Drikking har har ført til slåsskamper, blotting og ansatte som kommer på jobb i alkoholpåvirket tilstand.

Beskrivelsen er gitt av ansatte ved National Science Foundation (NSF) i Antarktis, ifølge en revisorrapport utarbeidet av Office of The Inspector General (OIG).

Rapporten er blant annet omtalt av nettstedet Wired.

- Kulturkonflikt OIGs rapport er basert på en på befaring på to amerikanske baser i Antarktis - McMurdo og Sydpolen - blant annet for å undersøke hvordan helse og sikkerhet blir ivaretatt.

I tillegg til det høye alkoholkonsumet, avdekket revisorene også en stor kulturkonflikt mellom forskerne (populært kalt «beakers»), og de som er ansatt for å drifte basene.

- Det er et stort kulturelt skille på Sydpolen. Hva forskerne gjør der nede får lite konsekvenser, sier tidligere teknikker og bartender på Sydpolen, Phillip Broughton, til Wired.

TRE BARER: Forsknignsstasjonen McMurdo på Ross Island har hele tre barer. På Sydpolen er det en dagligvarebutikk hvor man kan kjøpe øl, og et fellesområde hvor det er lov til å ha med egen alkohol. Foto: NTB Scanpix
TRE BARER: Forsknignsstasjonen McMurdo på Ross Island har hele tre barer. På Sydpolen er det en dagligvarebutikk hvor man kan kjøpe øl, og et fellesområde hvor det er lov til å ha med egen alkohol. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Konflikten mellom de to gruppene har pågått i lang tid, og revisorene fra OIG avdekket at forskerne kommer unna med en rekke regelbrudd.

Brygget øl En av forskerne hadde blitt tatt i å brygge øl på et av basens laboratorier. Det er ikke overraskende brudd på basens retningslinjer. Forskeren ble sendt hjem, men beholdt likevel jobben sin. Revisjonen antyder at dersom det var en som jobbet med drift av basen som hadde blitt tatt, så ville personen mistet jobben.

Det hører også med til historien at det ikke er dårlig tilgang på alkohol som fikk forskeren til å brygge sin egen øl.

Forskningsstasjonen McMurdo har hele tre barer. På Sydpolen er det en dagligvarebutikk hvor man kan kjøpe øl og et fellesområde hvor det er lov til å ha med egen alkohol.

Det er over 1000 personer som bor på McMurdo-basen på sommeren, mens det om vinteren reduseres til 200.

Vurderer promillekontroll Selv om revisorene ikke kan vise til konkrete tall når det gjelder alkoholmisbruk på basene, har en HR-ansvarlig uttalt at 60 til 75 prosent av alle disiplinære tiltak har kommet som en konsekvens av alkoholkonsum, skriver nettstedet IFLS.

NSF, som har ansvaret for basene, er likevel ikke enig i at fyll er et stort problem på Sydpolen.

- Upassende atferd knyttet til alkoholkonsum forekommer ikke oftere på disse basene på Sydpolen enn andre steder, sier talsmann Peter West ifølge Wired.

Men helt fornøyde er NSF tydeligvis ikke. De vurderer nemlig å innføre promillekontroll på de amerikanske basene i Antarktis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!