AVLYTTET: Julia Timosjenko har fått sin telefon avvlyttet. I et opptak som er offentliggjort skal hun angivelig snakke om å drepe russetrne i Ukraina og ta i bruk atomvåpen. Foto: AFP / Scanpix / PETER MUHLY
AVLYTTET: Julia Timosjenko har fått sin telefon avvlyttet. I et opptak som er offentliggjort skal hun angivelig snakke om å drepe russetrne i Ukraina og ta i bruk atomvåpen. Foto: AFP / Scanpix / PETER MUHLYVis mer

Ville Timosjenko drepe russerne i Ukraina?

Et knitrende opptak av en telefon-samtale avslører angivelig Ukrainas tidligere statsminister, Julia Timosjenko, idet hun skjeller ut russerne i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi burde ta til våpen og drepe de forbannede «katsaps» sammen med deres ledere», sier stemmen som skal tilhøre Julia Timosjenko.

«Katsaps» er et nedsettende kallenavn for russere i ukrainsk.

Dette melder nettstedet Radio Free Europe.

Opptaket skal være fra 18. mars, to dager etter folkeavstemninga på Krim-halvøya, hvor flertallet stemte for å bli en del av Russland. Det er lagt ut på nettstedet YouTube av en som kaller seg «Sergij Vetsjirko», som hevder Timosjenko snakker med tidligere visesekretær i Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd, Nestor Shufrysh.

Shufrysh viser til en felles bekjent, kalt Viktor, som spør hva man burde gjøre med de åtte millioner russere som fremdeles bor i Ukraina.
«Vi burde ramme dem med atom-våpen», lyder svaret.

Hun legger til, ifølge opptaket: «Jeg er lei for å ikke være der nå. De hadde aldri kunnet frata meg Krim.»

Timosjenko sier gjennom Twitter at telefon-samtalen fant sted. Men innholdet er redigert for å få henne til å framstå som voldsomt russer-fiendtlig. Hun skriver også: «Hei, FSB», og antyder med dette at den russiske etterretningstjenesten FSB står bak både opptak og redigering.