Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ville tvangsgifte bort 12-åring

Faren (36) og broren (20) skal i lang tid ha truet den 12 år gammel jenta. Oslo tingrett mener de to ønsker å gifte bort jenta i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble faren og broren varetektsfengslet i fire uker. De har fått forbud mot å oppsøke, forfølge eller på noe vis ta kontakt med 12-åringen fram til midten av april neste år.

Retten mener truslene har sin bakgrunn blant annet i at faren og broren ønsker å ta jenta med til Irak for å gifte henne bort.

Faren og broren ble pågrepet hjemme hos jenta og hennes mor. Det skal ha vært jenta selv eller en slektning som ringte politiet.

- Svært alvorlig

«Retten mener fengsling er helt nødvendig for å hindre nye straffbare forhold mot NN (jenta). Truslene mot NN synes å være på grunn av kulturkollisjon; sterk motstand mot at hun er ute om ettermiddagen/kvelden, at hun snakker med gutter og et ønske om å gifte henne bort i Irak,» skriver dommer i Oslo tingrett, Arild Nesdal, i varetektskjennelsen. Politiadvokat Erlend Pape Nordtorp ved Oslo politidistrikt sier det ble levert inn en anmeldelse i forrige uke.

- Truet av broren

Broren er siktet etter straffelovens paragraf 227 (trusler) og 228 (legemsfornærmelse). Faren er siktet for trusler.

- Vi må nå etterforske saken videre. Jeg forholder meg til at en 12 år gammel jente skal være truet av de to siktede. Hun skal også ha blitt påført legemsfornærmelse. Jeg ønsker ikke å spekulere på bakgrunnen men registrerer at jenta selv forklarer at broren skal ha truet og slått henne, fordi hun skal ha snakket med andre gutter, sier politiadvokaten.

Oslo tingrett mener at det er skjellig grunn til å mistenke broren for vold og trusler, og retten mener at de er mer omfattende enn det han er siktet for. Retten legger da til grunn 12-åringens forklaring.

- Moren, søsteren og jenta selv har forklart at hun skal ha blitt truet med å bli tatt med til Irak for å bli giftet bort, sier politiadvokat Pape Nordtorp.

Sverget ved Bibelen

Oslo tingrett mener volden og truslene har pågått over lang tid, og retten ser ingen grunn til at dette vil opphøre dersom siktede løslates - snarere tvert imot. Hovedforhandlingen er allerede berammet til neste måned. Moren, søsteren og 12-åringen har flyttet fra resten av familien. Broren erklærte seg ikke skyldig, men godtok besøksforbud. Han sier han ikke skjønner hvorfor mor og søster har forklart seg slik de har gjort. Brorens kone er vitne i saken. I fengslingsmøtet leste brorens kone opp en tekstmelding der 12-åringen skriver at hun vil ringe politiet dersom faren kom.

Faren mener hele saken er et komplott mot ham. «Han sa at han ikke vil spise eller drikke før han har bevist sin uskyld. Han vil dø i fengselet, og sverga ved Bibelen og Koranen på at han er uskyldig (...) NN (jenta) er en del av han, hans eget kjøtt og blod. Han fastholdt med styrke at han er uskyldig,» heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

- En familiesak

Også faren har godtatt besøksforbudet. Advokat Thomas Wyller representerer begge de to mennene.

- Mine klienter erkjenner ikke straffskyld. Deres forklaring motstrider med fornærmedes forklaring. Vi har nå krevd at politiet avhører andre familiemedlemmer som kan sette saken i et annet lys, sier Wyller.

Jenta skal opp gjennom oppveksten ha hatt god kontakt med sin far. De to skal blant annet ha vært sammen på ferietur til Syria i fjor sommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media