Ville tvangsteste Baidoo for hiv

TRONDHEIM (Dagbladet): Politiet i Trondheim ville tvangsteste den fargede vaskehjelpen Sophia Baidoo (21) for hiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var nok en alvorlig krenkelse av Baidoo. Kravet ville aldri blitt reist overfor en hvithudet person i samme situasjon, mener advokatfullmektig Morten Aalberg.

Trondheim politidistrikt reiste kravet mens det ennå hadde hånd om etterforskningen av politimannens anmeldelse mot Baidoo.

Etter en ukes etterforskning ble det slått fast at de var inhabile, og saken måtte overføres til Inntrøndelag politidistrikt.

Kravet om tvangstesting ble reist overfor Trondheim forhørsrett, som ba om en nærmere begrunnelse. Men en slik begrunnelse kom aldri til retten, trolig fordi man fant at det ikke er rettslig grunnlag for et slikt krav.

Gikk videre

Til tross for dette gikk etterforskerne videre med saken: I et internt politidokument skriver Inntrøndelag politidistrikts etterforskningsleder Bjørnar Kyllo at Sefo-leder Øyvind Hoel ønsket at de gikk videre til retten med begjæring om blodprøvetaking.

- Dagen før notatet ble skrevet, ble det i avhør gjort et nytt forsøk på å presse Sophia Baidoo til å teste seg. Jeg har hele tida rådet henne til ikke å gjøre dette, sier Morten Aalberg.

Bitt-påstand

Kravet om tvangstesting har sin bakgrunn i politimannens påstand om at Baidoo bet ham i armen under arrestasjonen i bankfilialen. Det er seinere reist kraftig tvil om riktigheten i denne påstanden.

I det interne politidokumentet skriver etterforskningsleder Bjørnar Kyllo at blodprøvetesten bør prioriteres og at «vår kollega i Trondheim er svært bekymret for tida - forståelig nok».

- Setningen viser at Kyllo var forutinntatt og lite objektiv i sin etterforskning av saken, mener advokatfullmektig Morten Aalberg.

Til lokalpressen uttalte Kyllo at «det er en grei sak om vold mot politiet» lenge før saken var ferdig etterforsket.

Overfor Dagbladet avviser han likevel beskyldningene.

- Vi har vært veldig upartiske i forbindelse med etterforskningen, og ikke tatt noen som helst stilling på forhånd, sier Bjørnar Kyllo.

kjell-ivar.myhr@dagbladet.no

UNNSKYLD: Her får Sophia Baidoo (21) en unnskyldning og en fargerik blomsterbukett av Trondheims politimester Per M. Marum.