Ville unngå fingeravtrykk

Da Lars Grønnerød skulle gi ekteparet Orderud våpenopplæring i juleselskapet, brukte alle gummihansker for ikke å sette fingeravtrykk på våpnene. Det har både Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo forklart i politiavhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tror på Grønnerøds og Kirkemos forklaringer. De har i detalj forklart om bruken av gummihansker. Dette styrker politiets teori om at det allerede i jula 1998 forelå planer om å drepe Anne Orderud Paust (47), Marie (84) og Kristian Orderud (81).

Kristin Kirkemo hevder i sine politiforklaringer at det i juleselskapet ble snakket om hvordan de tre kunne tas av dage.

Ifølge Kirkemo ble det også tegnet en skisse av hvordan det så ut inne i kårboligen til ekteparet Orderud.

Skudd

Kristin har forklart at hun tok fram pistolene på kjøkkenet, og viste de to skytevåpnene første gang for halvsøsteren Veronica. Deretter gikk søsteren inn i stua. Skuddet - vådeskuddet - ble avfyrt i stua før gjestene kom. Da Lars Grønnerød kom til juleselskapet, en time etter de andre, hygget forsamlingen seg med julemat og godt drikke. I løpet av kvelden var det nissebesøk på låven og utdeling av julegaver.

Etter at de andre gjestene hadde forlatt gården, ble det snakket om skuddet som var avfyrt. Ifølge Grønnerød var de fire, som nå er siktet for trippeldrapet, til stede i stua da det ble snakket om skuddet.

For å hindre flere våpenuhell, ga Lars Grønnerød ekteparet Orderud opplæring i å bruke pistolene. Det har Grønnerød innrømmet i avhør. Det samme har Kristin Kirkemo forklart.

Grønnerød viste ekteparet hvordan de ladde magasinet, satte det i pistolene, tok ladegrep og sikret våpenet. Han viste dem også hvordan de skulle sjekke at det ikke lå igjen en patron i kammeret på pistolen.

Mens våpenopplæringen pågikk, skal både Grønnerød og ekteparet Orderud ha brukt gummihansker. Grønnerød har forklart at våpnene lå framme på bordet i stua og hansker var funnet fram da han begynte våpenopplæringen.

Etter å ha demonstrert hvordan de enkelte tingene fungerte, skal både Veronica og Per Kristian Orderud ha fylt opp et pistolmagasin med skudd, satt det i og ladd hver sin pistol. De hadde også på seg hansker, hevder Grønnerød i sin forklaring.

Stjålet

Lars Grønnerød visste at pistolene var stjålet i Molde. I politiavhør har Grønnerød sagt at han ikke ville ta i et illegalt våpen uten hansker. I så fall ville han tørket omhyggelig av alle avtrykk etterpå. Men på Orderud gård ble det brukt hansker, har han slått fast.

Også Kristin Kirkemo har forklart at det ble brukt hansker under våpenopplæringen i stua på Orderud gård. Det var hun som først fortalte dette til etterforskerne. Seinere ble Lars Grønnerød konfrontert med opplysningen. Han bekreftet dette umiddelbart, og sa at han ikke hadde fortalt det de første gangene fordi han ikke hadde blitt spurt om det.

Både Veronica og Per Kristian Orderud nekter for at de har mottatt våpen eller fått opplæring i bruk av pistoler. På dette punktet står ekteparets forklaring fortsatt steilt mot forklaringene til Grønnerød og Kirkemo.