Frp-topp ba partifeller besinne seg

Ville unngå Sandberg-refs i mediene

Etter at sentrale partifeller i forrige uke kom med åpen kritikk av Frp-nestleder Per Sandberg for reisen til Iran fikk de tydelig beskjed internt om å besinne seg.

VISTE TIL VEDTEKTENE: Finanspolitisk talsmann og leder av partiets organisasjonsutvalg Helge André Njåstad manet partifellene til besinnelse i et internt forum for Frps fremste tillits- og folkevalgte.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VISTE TIL VEDTEKTENE: Finanspolitisk talsmann og leder av partiets organisasjonsutvalg Helge André Njåstad manet partifellene til besinnelse i et internt forum for Frps fremste tillits- og folkevalgte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oppfordringen kom fra lederen av partiets organisasjonsutvalg, Helge André Njåstad.

I et innlegg i et internt og lukket forum for Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter, fylkesledere og medlemmer av regjeringsapparatet viste Njåstad til punkt 3 om "Kollegiale forhold" i partiets organisatoriske retningslinjer:

- Enhver medarbeider skal forsøke å bidra til enighet og skape gode holdninger og mellommenneskelige relasjoner i partiet. Det betyr at man alltid omtaler sine partikolleger i sømmelige, respektfulle og høflige former, heter det blant annet i vedtektspunktet.

Skapte bølger

Det var de mange henvendelsene fra pressen til sentrale folk på ulike nivåer i Frp i forrige uke, som fikk varsellampene til å blinke. Men Njåstad vil selv ikke kommentere innlegget sitt overfor Dagbladet eller forklare hvorfor han så seg nødt til å komme med oppfordringen.

- Jeg har ingen kommentar til den interne kommunikasjonen i Fremskrittspartiet, sier han.

De organisatoriske retningslinjene har særlige formuleringer om hva som skal gjøres dersom det kommer henvendelser fra mediene vedrørende uttalelser eller forslag fra partikolleger. Da skal det tas kontakt med den som har kommet med uttalelsen eller forslaget, for å kontrollere om medienes framstilling er korrekt, heter det.

Ble refset

Da nyheten om fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandbergs reise til Iran med kjæresten Bahareh Letnes sprakk i forrige uke, var tonen særlig skarp fra stortingsrepresentant Mazyar Keshvari, som selv har bakgrunn fra Iran.

Fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

– Å snakke om Iran som et ferieparadis, finner jeg svært sårende. For meg personlig, men også på vegne av partiet, sa Keshvari til NRK.

Keshvari som i dag er leder i Oslo Frp, kom til Norge som flyktning fra Iran i 1986 og har tidligere vært partiets innvandringspolitiske talsmann. Det var Sandbergs første kommentarer om ferievalget som i særlig grad fikk ham til å reagere.

– Det har vært forsøkt å til dels fordumme og hvitvaske regimet, ved å snakke om at han har vært på badestrender og badet og kost seg. Han nevner ikke med ett ord at kvinner ikke har lov til å bade på disse strendene, sa Keshvari.

Ikke kontakt

Dagbladet har mandag og tirsdag forsøkt å få kontakt med Keshvari, uten hell. Men på Facebook skrev han fredag at han var "lettet og glad" for det han beskriver som en klargjøring fra Sandberg, der han tar "klart avstand fra det islamistiske terrorregimet i Iran og adresserer menneskerettighetsbruddene og henrettelsene i landet.

Stortingsrepresentant og utenrikspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde sier på sin side at han holder fast ved kritikken som han har kommet med.

- Jeg står for det jeg har sagt hele tiden Jeg er kritisk til det Sandberg har gjort og mener det fortsatt er en rekke ubesvarte spørsmål i saken, ikke minst knyttet til Letnes' rolle, sier han til Dagbladet.

FASTHOLDER: Christian Tybring-Gjedde fastholder sin kritikk mot partiets nestleder Per Sandberg for reisen til Iran.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
FASTHOLDER: Christian Tybring-Gjedde fastholder sin kritikk mot partiets nestleder Per Sandberg for reisen til Iran. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

I forrige uke sa Tybring-Gjedde til NTB at han var overrasket over at statsministeren så raskt konkluderte med at det er lov til å gjøre feil og la til at det måtte være en grense for hvor stor feil man kan gjøre.

En henstilling om å besinne seg tar han med ro.

- Jeg uttaler meg som utenrikspolitisk talsperson, og det mener jeg er helt riktig å gjøre, sier han.

Fylkesledere

Også flere fylkesledere har kritisert Sandberg. Overfor Klassekampen lørdag slo fylkesleder Odd Eilert Persen i Troms og Finnmark Frp fast følgende i en SMS:

- "Sterkt kritisk til hele turen og opplegget. Meget kritikkverdig opptreden".

Fylkesleder Liv Gustavsen i Viken Frp, som i dag består av fylkene Akershus, Buskerud og Østfold, fulgte opp:

– Det er kritikkverdig at han har brutt reglementet. At du ikke sier fra hvor du reiser når du er statsråd, er ikke greit. At han tar med jobbtelefonen til Iran, topper det, sa hun til avisen.

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer

Vil ta lærdom

I et brev til Stortinget mandag tok Per Sandberg selvkritikk for ikke å på forhånd ha varslet om reisen til Iran og for å ha tatt med seg jobbtelefonen på reisen, i strid med sikkerhetsanbefalingene fra PST.

- Det er alltid viktig å følge råd fra sikkerhetstjenestene og gjeldende rutiner. Jeg handlet ikke i tråd med disse da jeg tok med meg mobiltelefonen og ikke varslet om min reise. Dette har jeg tatt lærdom av og vil følge sikkerhetsråd og rutiner heretter, skriver Sandberg.

Da Frp-leder Siv Jensen tirsdag morgen gjestet TV 2 Nyhetskanalen erkjente hun at hun ble overrasket da hun fikk vite om sin nestleders ferievalg.

– Det var et brudd på rutiner og reglement. Vi har strenge regler, og det er viktig å ta vare på sikkerheten. Det er bra at han har erkjent feilen, og nå må vi gå videre, sa Jensen.

- Burde ikke vært der

Jensen oppga videre at hun ikke kjenner Per Sandbergs nye kjæreste Bahareh Letnes, og at hun aldri har møtt henne.

Samtidig sa Frp-lederen at hun heller ikke var informert på forhånd om Per Sandbergs deltakelse i den iranske nyttårsfesten norooz i den iranske ambassaden sammen med Bahareh Letnes.

Den iranske ambassaden har i ettertid brukt bilde av Sandberg, som den gang også var fungerende justisminister, på første rad i ambassadens lokaler fra denne feiringen på sine nettsider.

- Han burde ikke vært der. Jeg var ikke informert om dette på forhånd.

Samtidig går Frp-lederen sterkt i rette med påstander om at Sandberg har bagatellisert partiets eller Norges kritiske holdning til regimet i Iran.

- Per Sandberg er et veldig engasjert samfunnsmenneske, som har gjort en god jobb som fiskeriminister. Han er opptatt av å gjøre en god jobb, og nå har han innrømmet å ha gjort en feil, sier Jensen i intervjuet.

Neppe etterspill

Også statsminister Erna Solberg (H) slo mandag fast i et svarbrev til Stortinget at Per Sandberg brøt regler og retningslinjer under reisen til Iran. Men noen videre konsekvenser for Frp-profilen ser ikke saken ut til å få:

- Fiskeriministeren er klar over at han har gjort feil og sier at han har tatt lærdom av dette og vil følge sikkerhetsråd og rutiner heretter, skriver Solberg i brevet.

Internt i Frp blir det neppe heller noen sanksjoner mot Sandberg, selv om enkelte fylkesledere overfor Klassekampen slo fast at saken trolig vil bli diskutert i landsstyret. Men partiets høyeste organ mellom landsmøtene samles ikke før i oktober, og innen den tid håper partiledelsen at de verste kontroversene rundt saken har lagt seg.

Reaksjonene i Frp har gått langs flere akser, etter det Dagbladet får opplyst. Noen reagerer kraftigst på Sandbergs valg av Iran som ferieland, andre er mest kritiske til at Frp-nestlederen var med Letnes tilbake til landet som hun i sin tid flyktet fra og nå altså ferierer i. Andre igjen er mer kritiske til partifellene som åpen har gått ut og refset Sandberg, oppgis det.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer