Ville ut av fjellet

Flygelederne klaget for et år siden over arbeidsforholdene inne i fjellanlegget i Røyken, og ønsket seg nytt lokale ute i dagslys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag erklærte alle flygelederne i Røyken seg uskikket til å arbeide, etter at de fikk beskjeden om at de kanskje må flytte til Stavanger om fire år. Dermed oppsto det fullt kaos på Gardermoen. Rundt 40 000 flypassasjerer ble stående på bakken.

Et dokument som Dagbladet har fått tilgang til, viser at de tillitsvalgte i Røyken tidligere har gitt uttrykk for at de er misfornøyde med arbeidsforholdene i anlegget som de nå skamroser.

Årsaken er at anlegget er bygget inni fjellet.

62 millioner

I dokumentet, som ble lagt fram på årsmøtet i Norsk flygelederforening i fjor, står det at de ansatte siden slutten av 90-tallet har hatt problemer knyttet til at det ikke er dagslys inne i anlegget. «Særlig var dette merkbart på vinterstid. Men også den negative virkningen det har på menneskesinnet på sommerstid å forlate sol og varme til fordel for det sterile klimaet som vi jo er omgitt av i fjellanlegget», skriver de tillitsvalgte i Røyken. Det blir også nevnt at fjell-typen slipper ut radongass.

Flygelederne på Røyken gjør det klart at de ønsker seg nye lokaler, utenfor fjellet.

De kommer selv med et forslag om at fagforeningen skal legge press på Avinor, slik at de bygger på en etasje på administrasjonsbygget til 62 millioner kroner.

De etterspør også kortsiktige tiltak, som reduksjon av ukentlig arbeidstid, kortere vakter og flere pauser fordi det er belastende å jobbe i et fjellanlegg.

Provokasjon

Styret i Norsk flygelederforening bekrefter overfor Dagbladet at det har vært misnøye med anlegget på Røyken.

-  Det er klart mange har vært misfornøyd med å jobbe i fjell. Det ligger i sakens natur. Men i valget mellom det og å flytte til Sola, føler mange seg ubekvemme med det siste, sier Magne Jerpstad, 2. viseformann i Norsk flygelederforenings styre.

-  Jeg syns ikke dette spørsmålet berører sakens kjerne, sier han.

I et debattprogram på TV 2 tirsdag sa Bendik Heggelund, tillitsvalgt for flygelederne i Røyken, at det var en provokasjon at Avinor vil legge ned et så nytt og fint anlegg, som kostet 660 millioner kroner å bygge for åtte år siden.

-  Å få nytt lokale utenfor fjellet var ett av flere forslag fra oss. Bakgrunnen var at flere av oss var imponert over kontrollsentralen i København. Der er omstillinger til nytt dataanlegg blitt gjort vegg i vegg med den gamle kontrollsentralen, uten at det forstyrret den daglige driften eller miljøet. Men dette er ingen stor sak for oss. Vi synes det er utmerket å jobbe inne i fjellet, sier tillitsvalgt Paul Johannssen når Dagbladet spør om misnøyen med fjell-anlegget.

Blankt avvist

Dagbladet får opplyst at flere av forholdene flygelederne kritiserte på Røyken, nå skal være rettet opp. Men 60-millionersdrømmen om å flytte opp i dagslys ble blankt avvist av et Avinor på sparehugget, under toppsjef Randi Flesland.

VILLE UT: Flygelederne på kontrollsentralen i Røyken skal for ett år siden ha ønsket et nytt bygg, fordi de var misfornøyde med å jobbe i et fjellanlegg. Denne uka lammet de hele flytrafikken på Østlandet, fordi de kanskje må flytte til Stavanger.