Ville være sikker før de varslet politiet

Derfor har ikke Forsvaret selv anmeldt mulige lovbrudd i Nigeriabåt-saken.

POSITIV: Departementsråd i Forsvarsdepartementet,  Erik Lund-Isaksen, understreker at de jevnlig har informert Stortinget selv om de ikke har varslet påtalemyndigheten om de mulige lovbruddene som er avdekket i den såkalte Nigeriabåt-saken. Han er positiv til at Økokrim nå etterforsker saken. Fotomontasje: Dagbladet
POSITIV: Departementsråd i Forsvarsdepartementet, Erik Lund-Isaksen, understreker at de jevnlig har informert Stortinget selv om de ikke har varslet påtalemyndigheten om de mulige lovbruddene som er avdekket i den såkalte Nigeriabåt-saken. Han er positiv til at Økokrim nå etterforsker saken. Fotomontasje: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forsvarsdepartementet melder at de er positive til at Økokrim har startet etterforsking av de såkalte «Nigeria-båtene».

Tirsdag ble en tidligere forsvarsansatt offiser i 50-åra pågrepet av Økokrim i en internasjonal politiaksjon, mistenkt for å ha mottatt bestikkelser på over en million kroner i forbindelse med salget av seks demilitariserte MTB-er.

Ville vente Det var Tollvesenet som til slutt varslet Økokrim etter Dagbladets mange avsløringer, og gjennomgang av den påfølgende granskningsrapporten fra revisjonsselskapet PwC.

- Vi har hele tiden understreket alvoret i saken og jevnlig informert Stortinget om vårt arbeid. Vi ser positivt på at Økokrim undersøker denne saken, sier departementsråd Erik Lund-Isaksen i dag.

PwC ble hyret inn i august for å granske Forsvaret etter Dagbladets mange avsløringer om hvordan norske marinefartøy er solgt til paramilitære i Vest-Afrika. I rapporten peker granskerne på grove saksbehandlingsfeil og en rekke mulige brudd på blant annet tolloven, eksportkontrolloven, eksportkontrollforskriften og anbudsreglementet.

Rapporten har ligget på forsvarssjefens, forsvarsministerens og utenriksministerens bord siden november i fjor, uten at noen har kontaktet påtalemyndigheten for å få forholdene etterforsket.

I en pressemelding forklarer Forsvarsdepartementet dette med at de selv ville undersøke saken nærmere før de eventuelt foretok rettslige skritt.

«Blant annet på bakgrunn av rapporten fra PricewaterhouseCoopers som Forsvaret bestilte i høst, og som Forsvarsdepartementet fikk oversendt 10. november 2014, har Forsvarsdepartementet foretatt flere ytterligere undersøkelser for å belyse saken i sin helhet.Grundige egne undersøkelser er også nødvendig for å oppfylle kravene i statens personalhåndbok (10.19 om retningslinjer for behandling av saker om underslag, korrupsjon, tyveri, bedrageri og utroskap i statstjenesten) før saker eventuelt blir løftet til påtalemakten», skriver departementet.

Utsatt høring Forsvaret, Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet har gjennomført en rekke gjennomganger, interne og eksterne granskninger, endret eksportlovgivningen, omorganisert Forsvarets logistikkorganisasjon og midlertidig stanset alle salg og løftet ansvaret for avhending av forsvarsmateriell til Forsvarssjefen personlig etter at Dagbladet begynte avsløringene 14. juni i fjor.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har åpnet full kontrollhøringssak mot Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet. Høringen ble utsatt fra 9. januar fordi forsvarsminister Ine Eriksen Søreide ba om mer tid til egne undersøkelser. Ny høringsdato er ennå ikke satt.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer