AstraZeneca-vaksinen

- Ville være veldig, veldig trist

Legemiddelverkets direktør håper vi har sett den siste pasienten med mulige bivirkninger.

- VELDIG MANGE: Direktør i Legemiddelverket, Audun Hågå, sier at Norge har registrert forholdsvis svært mange bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen. Reporter: Ralf Lofstad / Dagbladet. Video: Edward Stenlund / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hvor alvorlig er det hvis disse sykdomstilfellene fortsetter å forekomme i det tempoet vi ser nå?

- Det ville være veldig veldig trist. Jeg håper bare inderlig at dette stopper nå.

Audun Hågå, direktør for Legemiddelverket, legger ikke skjul på at han er bekymret AstraZeneca-vaksinens framtid i Norge, etter at til sammen seks alvorlige sykdomstilfeller blant vaksinerte er registrert, to med dødelig utfall.

- Det er dramatiske dager, understreker han overfor Dagbladet.

Pause

På torsdagens pressekonferanse med Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet (FHI) kom det fram at godkjenningen for AstraZeneca-vaksinen består - men at helsemyndighetene overvåker situasjonen nøye. Det selvpålagte midlertidige opphøret av vaksinasjonen fortsetter minst ei uke.

- Vi mener vi må gjøre grundigere undersøkelser, se på årsakssammenhengen mellom disse alvorlige tilfellene, gi oss selv mer tid før vi konkluderer her i Norge, sier FHI-overlege Are Berg til Dagbladet.

I dag ble det også kjent at Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) gir grønt lys for fortsatt bruk av den etter hvert omstridte vaksinen. Men til sjuende og sist er Norge selv som bestemmer om den skal gis til befolkningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer