- Ville vært galskap

Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson tror ikke Putin kommer til å ta i bruk atomvåpen i Ukraina.

ATOM: Britenes tidligere statsminister Boris Johnson tror ikke president Putin vil ta i bruk atomvåpen i Ukraina. Foto: Sergei Guneyec / Sputnik / AFP / NTB
ATOM: Britenes tidligere statsminister Boris Johnson tror ikke president Putin vil ta i bruk atomvåpen i Ukraina. Foto: Sergei Guneyec / Sputnik / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Storbritannias tidligere statsminister Boris Johnson snakker ut i et større intervju med Sky News.

Intervjuet er det første store han har gjort siden han gikk av som statsminister.

På spørsmål fra programlederen om at Putin var i ferd med å gå tom for alternativer i Ukraina, og hvorvidt han trodde den russiske presidenten kunne ta i bruk atomvåpen, svarer han følgende:

- Først må du huske at har fortsatt har massiv støtte blant det russiske folket, sier Johnson.

- Jeg sier ikke at det er enkelt for ham nå, men det finnes en verden hvor han kan si til det russiske folk «hør her: Vi hadde en spesialoperasjon. Vi måtte avnazifisere Ukraina. Vi måtte sørge for at det ikke ble en frihavn for anti-russiske meninger og vi måtte sørge for at den russiske befolkningen ble behandlet ordentlig. Det mener jeg at vi har oppnådd nå», sier han videre.

- Fullstendig katastrofe

FINGER-INNRETNING: Diktatoren Ramzan Kadyrovs mystiske finger-innretning har skapt spørsmål. Video: Telegram @RKadyrov_95 / AP. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Han mener at Putin kan oppgi områdene de nå har tatt i Ukraina, og trekke styrkene ut av landet, uten at han med det trenger å innrømme nederlag.

På et oppfølgingsspørsmål om han tror Putin kommer til å bruke atomvåpen, er han tydelig:

- Det tror jeg ikke kan vil. Det ville vært galskap, sier han.

- Det jeg tror er at det ville være å umiddelbart levere Russlands oppsigelse i «klubben for siviliserte land», mener Johnson.

- Det ville vært en fullstendig katastrofe for hans land. Den nåværende økonomiske straffen som landet utsettes for ville blitt økt kraftig. De ville blitt utsatt for en fullstendig økonomisk dypfrysning, mener eks-statsministeren.

- Hysterisk reaksjon

Han mener også at mange av landene som nå er litt skeptiske til Russland, men som lar dem komme tvilen til gode, vil ta avstand fra dem. Blant disse landene sør for Sahara, Brasil og Kina.

- I sitt eget land tror jeg han ville utløst en fullstendig hysterisk reaksjon, sier Johnson.

Russland har gjentatte ganger understreket at de ikke har noen planer om å ta i bruk atomvåpen i Ukraina. De har derimot anklaget Ukraina for å planlegge å ta i bruk såkalte «skitne bomber», altså konvensjonelle bomber som sprer radioaktivt avfall. Ukraina har gjentatte ganger avvist dette på det sterkeste.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer