Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ville vært i live i dag hvis hun ikke hadde gått til scientologene»

SV-toppen Olav Gunnar Ballos datter Kaja ble bare 20 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt tyder på at scientologisekta har spilt en direkte rolle for at Kaja valgte å ta sitt eget liv, mener stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen. Hun møtte Kaja Bordevich Ballo første gang da hun var med faren Olav Gunnar Ballo på Stortinget. Seinere gikk Thorkildsen på samme dansekurs som henne.

- Jeg tror Kaja ville vært i live i dag hvis hun ikke hadde gått til scientologene, mener Henrik Møinichen (19), en nær venn og studiekompis av Kaja. Han så henne for siste gang om morgenen den samme dagen hun tok sitt eget liv.

Begge velger å snakke med Dagbladet i samforståelse med Olav Gunnar Ballo. Han og Kajas mor er også innforstått med at Dagbladet omtaler saken.

- Jeg opplever det som for tidlig og for nært til å snakke om det som skjedde, sier Ballo til Dagbladet. Han er nå tilbake på jobb som SVs medlem i helse- og omsorgskomiteen og Odelstingets visepresident.

200 spørsmål

Forrige onsdag informerte han SVs stortingsgruppe om datterens dødsfall og hva som lå bak. To dager etter holdt familien minnestunden etter begravelsen i Stortingets kjellerstue.

Fredag 28. mars fulgte Kaja 9 til 11-forelesningen på Universitetet i Nice sammen med Henrik. Så dro hun for å handle.

- Hun oppførte seg slik hun pleier, sier Henrik Møinichen som også bor på samme studenthjem som Kaja.

FIKK SJOKKBUDSKAPET: Helse- og omsorgspolitiker Olav Gunnar Ballo (SV) er visepresident i Odelstinget og lege fra Finnmarks-kommunen Alta. 28. mars i år tok datteren Kaja sitt eget liv. - Jeg opplever det som for tidlig og for nært til å snakke om det som skjedde, sier Ballo til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
FIKK SJOKKBUDSKAPET: Helse- og omsorgspolitiker Olav Gunnar Ballo (SV) er visepresident i Odelstinget og lege fra Finnmarks-kommunen Alta. 28. mars i år tok datteren Kaja sitt eget liv. - Jeg opplever det som for tidlig og for nært til å snakke om det som skjedde, sier Ballo til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Like ved studenthjemmet ligger «L’eglise de scientologie - Mission de Nice» hvor scientologikirken reklamerer med stresstester. Der gikk hun inn dørene, trolig i ett-tida, og tok den såkalte Oxford-testen som stiller 200 spørsmål, blant annet: Leser du togtabeller, veivisere eller leksikon bare for fornøyelsens skyld? Er stemmen din monoton i stedet for varierende?

Dette er den samme testen scientologisekter over hele verden har brukt i alle år for å rekruttere medlemmer. Psykologer har advart mot dem i like lang tid. Ut ifra svarene forteller scientologene hvordan du ligger an på en skala fra pluss hundre til minus hundre for en rekke tilstander, blant annet pålitelighet og ansvarlighet.

Kaja fikk minus hundre på den ene og ble erklært ustabil. I tillegg var hun øyensynlig kraftig deprimert, uansvarlig, hyperkritisk og manglet harmoni.

La igjen lapp

Den unge studenten gikk hjem. Et par timer seinere hoppet Kaja ut fra vinduet sitt i fjerde etasje på studenthjemmet. I en pose i leiligheten sammen med den nykjøpte buksa lå skjemaet med de nedslående konklusjonene og en lapp hvor hun ba om unnskyldning for at hun ikke klarte noen ting.

- Konklusjonen var at hun var ute av stand til å gjøre noe med livet sitt. Det er så langt fra sannheten du kan komme. Hun har virkelig klart å endre livet sitt som det står enorm respekt av. Hun hadde en drøss med venner, var utrolig oppegående og intelligent, forteller Inga Marte Thorkildsen.

Da Kaja var 13 år, ble hun innlagt ved Universitetssykehuset i Tromsø på grunn av alvorlige spiseforstyrrelser. Året etter, høsten 2002, hadde hun flyttet til Oslo sammen med faren. Hun ble da innlagt på barnemedisinsk senter på Ullevål universitetssykehus for samme lidelse. I januar 2003 ble hun skrevet ut. Helsepolitikeren Ballo, i forståelse med Kaja, fortalte åpent om familiens erfaring for å få økt oppmerksomhet og mer ressurser til behandlingen av andre i samme situasjon. De siste åra har hun vært helt frisk.

- Da jeg traff henne første gang, var hun veldig syk. Da jeg møtte henne igjen for et par år siden på dansetimene, kjente jeg henne ikke igjen. Hun var utrolig utadvendt og frisk jente som var fornøyd med livet og stolt av seg selv. En oppreist, glad og kul dame, sier Thorkildsen.

Snakket om framtida

image: «Ville vært i live i dag hvis hun ikke hadde gått til scientologene»

Studievennen Henrik ble kjent med henne i tredje klasse på Oslo katedralskole. Etter gymnaset dro de sammen til Universitetet i Nice i fjor høst.

- Hun var godt likt av alle og hadde det fint med studiene og alt. Jeg så ikke noen tegn på at noe slikt kunne skje. Vi snakket masse om framtida, helt inntil siste stund. Derfor kom det som et stort sjokk på oss at hun tok sitt eget liv, forteller Henrik Møinichen.

Under begravelsen forrige fredag fortalte sokneprest Grete Hauge en fullsatt Grefsen kirke om omstendighetene rundt Kajas dødsfall.

Sjokk og vantro

- Kaja var innom Scientologikirken og tok en test kort tid før hun døde samme dag, bekrefter Hauge overfor Dagbladet.

Nærmere fem hundre deltok i begravelsen, blant annet finansminister Kristin Halvorsen og KrF-leder Dagfinn Høybråten.

- Vi fikk se bilder fra hele Kaias liv, snakke med venner, familie og lærere. Alle var i sjokk fordi de oppfattet Kaja så livsglad og frisk. Ingen forsto hvordan det kunne skje, sier Inga Marte Thorkildsen.

- Tror du møtet med scientologene hadde en direkte innvirkning på hennes tragiske valg?

- Jeg vet ikke det fulle og hele bildet, men alt tyder på at scientologisekta har spilt en direkte rolle for at Kaja valgte å ta sitt eget liv. Hun må ha blitt fullstendig knust av testen. Jeg tenker at en del av disse ekstreme grupperingene går målrettet på folk som de ser er sårbare. De tolker svarene med verst tenkelige resultat og strekker så ut ei hånd og sier de kan hjelpe deg. Motivet er å rekruttere og tjene penger, sier Thorkildsen.

Olav Gunnar Ballo har engasjert advokat Stein Serradj som følger politietterforskningen i den franske middelhavsbyen.

- Politiet etterforsker omstendighetene rundt dødsfallet, blant annet om hvorvidt besøket hos scientologene var en medvirkende årsak. Vi avventer resultatet av de første undersøkelsene før vi bestemmer hvordan vi går videre med saken. Det kan bli aktuelt å saksøke scientologkirken, sier Serradj til Dagbladet.

Bare en tilfeldighet?

Dagbladet ringte i går ettermiddag scientologikirken i Nice.

- Vi leste om saken i lokalavisa og kjenner til at hun var her. Hun kom for å få hjelp til å takle stress og tok testen, bekrefter Caroline. Hun vil ikke oppgi etternavnet, men sier hun er sjefen i «kirken».

- Hvordan reagerer du på påstander om at dere er direkte ansvarlig for at hun tok sitt eget liv?

- Hvordan kan noen si noe slikt? Mellom to og tre tusen mennesker tar disse testene hver dag over hele verden. Aldri har noen tatt sitt eget liv på grunn av dem.

- Mener du det bare er en tilfeldighet at hun tok sitt eget liv bare timer etter å ha fått de nedslående resultatene?

- Ja, det er en tragisk tilfeldighet, sier Caroline. Hun benekter at politiet har stilt dem noen spørsmål.

Testet og slaktet

Scientologenes såkalte personlighetstest har gjennom tidene fått massiv kritikk, men de mener kritikerne vet altfor lite.

Den kontroversielle personlighetstesten Oxford Capacity Analysis (OCA) er for mange det første møtet med Scientologikirken. Med 200 spørsmål satser scientologene på å trekke til seg nye medlemmer. Kritikerne hevder scientologene uansett hva testresultatet ditt er, vil prøve å presse deg til å ta diverse kurs å forbedre deg. Det er blant annet slik kirken tjener penger.

Dårlig uansett

Psykologer, journalister og mange andre har av nysgjerrighet latt seg teste og erfart at testresultatet uansett blir negativt. Kritikerne påstår OCA-testen med vilje er lagt opp slik at den som tester seg sitter igjen nedslått og bekymret.

En journalist fra avisa Daily Express forteller at etter at testresultatene hennes var analysert, hadde hun mest lyst til å krype sammen som en ball og aldri mer gå ut.

- Tilsynelatende var jeg deprimert, ustabil, overkritisk, kranglete og tilbaketrukket, sa avisjournalisten etterpå.

200 spørsmål

Testen består av 200 spørsmål som kan bli besvart med «ja», «nei», eller «kanskje». Et computerprogram blir deretter brukt til å plotte resultatene på en såkalt personlighetsprofil-graf. Testeren blir karakterisert som annet stabil, glad, behersket, aktiv, aggressiv og ansvarlig. Skalaen spenner fra +100 til -100.

Scientologene mener dette er en profesjonell test som bruker 200 nøye utvalgte spørsmål for å komme til bunns i din personlighet. Testen viser dine sterke sider - slik at du kan utnytte dette - og problemområdene dine, «de tingene som blokkerer for ditt sanne potensial og lykke i livet», ifølge scientologikirkens internasjonale hjemmeside.

Informasjonssekretær Matthias Fosse i Scientologikirken Oslo har tidligere uttalt til Dagbladet at personer som kritiserer dem som regel vet altfor lite.

- Kritikerne snakker bevisst ikke om det positive vi gjør.

Dagbladet lyktes ikke i å få kontakt med Fosse i går kveld.

Uetisk og farlig

Kritikerne mener standarden på evalueringen av personlighetstesten er forkastelig. Den svenske psykologiprofessoren Gudmund Smith ved universitet i Lund konkluderte i 1981 at testen ikke var til å stole på, og etter hans syn uetisk. Lund-professoren slaktet spørsmålene fordi han mente de var åpenbart ledende, uklart formulert og tvetydige. Smiths vurdering ble gjort på oppdrag av den lokale påtalemyndigheten som på den tida etterforsket en lokalavdeling av Narconon, som har utspring i Scientologikirken.

Den australske psykologforeningen er blant dem som har stemplet OCA-testen som «regelrett farlig». Det er ikke grunnlag for å trekke de konklusjonene som blir gjort, mente foreningen.

Deres britiske kolleger gikk allerede i 1970 enda lenger i å slakte metoden og beskrive den som skadelig. Ingen anerkjent psykolog vil akseptere et opplegg som går ut på å hente inn folk fra gata, gi dem en personlighetstest og deretter gi tilbakemeldingen «utilstrekkelig», «uakseptabel» eller med «sterkt behov for umiddelbar oppfølging», hevdet den britiske psykologforeningen.

FORKLARTE: Sokneprest Grete Hauge fortalte om omstendighetene rundt Kaja Bordevich Ballos bortgang i begravelsen.
DAGBLADET I DAG: Kaja tok sitt eget liv etter personlighetstest.
BLE BARE 20: Kaja Bordevich Ballo slet med spiseforstyrrelser fra hun var 13 til hun var 15. Men de siste årene var franskstudenten frisk, med godt humør og masse venner. I Grefsen kirke på fredag ble blant annet Pink Floyd-sangen «Wish you were here» spilt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!