<strong>MENER TILTALTE VILLE TILBAKE:</strong> Statsadvokat Geir Evanger (i midten) er overbevist om at 24-åringen fra Fredrikstad var nær ved å reise tilbake til Syria i desember i fjor, da han ble pågrepet og satt i varetekt. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
MENER TILTALTE VILLE TILBAKE: Statsadvokat Geir Evanger (i midten) er overbevist om at 24-åringen fra Fredrikstad var nær ved å reise tilbake til Syria i desember i fjor, da han ble pågrepet og satt i varetekt. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer

- Ville vært meningsløst å trekke fram 10 000 søk på Dagbladet, VG og Finn.no

Ampert mellom forsvarer og aktor i terrorsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under formiddagens forhandlinger i terror-rettssaken som pågår i Oslo tingrett, ble det ampert mellom forsvaret og aktoratet. Dette skjedde under Politiets sikkerhetstjenestes framlegging av elektroniske bevis mot den 24-årige Fredrikstad-mannen som er tiltalt for såkalt terrorforbund.

 - Ut fra det som legges fram, og svarene jeg får, virker det som om det som defineres som relevant, først og fremst er det som styrker tiltalen, og ikke det som styrker min klients forklaring, sier advokat Thomas Randby til Dagbladet.

Politioverbetjent Arnfinn Ree fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i formiddag lagt fram en rekke bevis fra den elektroniske overvåkingen av 24-åringen. Overvåkingen strakte seg over tidsrommet februar til desember 2014 - perioden etter at han kom såret hjem fra Syria, til han ble pågrepet og satt i varetekt.

Gjensidig irritasjon Randby ble kraftig irritert mot slutten av Rees vitnemål, som han mener bare bidrar til å sverte klienten.

- Har man trukket fram det verste for å styrke anklagen i tiltalen? spurte han PST-overbetjenten.

- Jeg har vært tydelig på det som taler imot det. Blant annet Twitter-kontoen hans, svarte Ree.

- Dette er mitt produkt, du må slutte å hakke løs på Ree, utbrøt statsadvokat Geir Evanger - like irritert.

- Er dette et representativt utvalg? spurte Randby.

<strong>KRAFTIG IRRITERT:</strong> Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden forsvarer 24-åringen. Randby er kraftig irritert over PSTs bevisframleggelse, som han mener er utilbørlig selektiv. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
KRAFTIG IRRITERT: Thomas Randby og Heidi Wiig Nicolaysen fra Advokatfirmaet Elden forsvarer 24-åringen. Randby er kraftig irritert over PSTs bevisframleggelse, som han mener er utilbørlig selektiv. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Det er nødvendigvis et utvalg, var svaret fra Evanger.

- Plikter å være objektive Randby er frustrert over Rees utvalg av bevis som legges fram for retten; for en stor del dreier det seg om chatter med kjente norske Syria-krigere som Torleif Abdul Hakim Sanchez Hammer og en nå avdød norsktsjetsjener, samt andre kjente islamister som Ubaydullah Hussain.

- PST og enhver påtalemyndighet og politi plikter etter loven å være strengt objektive, og legge fram bevis som både går i favør og disfavør av den tiltalte, sier han.

Statsadvokat Geir Evanger påpeker overfor Dagbladet at han er ansvarlig for PST-vitnets presentasjon, og at han har gitt beskjed om hvordan den skal være. Han stiller seg helt uforstående til Randbys kritikk.

- Vi har valgt ut ting som anses som relevante, det vil si ting som trekker i disfavør av tiltalte. Det som ville vært i hans favør, ville vi også ha trukket fram, men det fins bare ikke i materialet. Det er meningsløst å trekke fram at det er 10 000 søk på Dagbladet, VG og Finn.no. Randby må gjerne kritisere oss, men det er sånn situasjonen er, sier Evanger.

Mener 24-åringen ville reise Bevisene er samlet inn fra tiltaltes aktivitet på sosiale medier som Facebook, Twitter, Paltalk og Skype, samt hans PC og mobil. Ree la fram en rekke chatter, bilder og videoer, for en stor del med innhold som bidrar til å underbygge aktoratets påstand om at 24-åringen var på terskelen til å vende tilbake til Syria da han ble pågrepet 5. desember, og at det hastet med å aksjonere mot ham før han reiste.

«Hvor lett er det å komme seg inn i Sham (vest i Syria, red.anm.) nå?», skriver 24-åringen til sin norsktsjetsjenske venn, som fremdeles befant seg i Syria, i november. Han snakker også om å smugles inn i Tyrkia.

Tiltalte forklarer overfor at samtalen dreide seg om å sende ei pakke med forsyninger som sko, klær og penger til norsktsjetsjeneren, og hvordan han skulle få til dette via mellommenn. Han sier han aldri vurderte å dra tilbake inn i Syria selv.

«Vil du komme til oss?» spør norsktsjetsjeneren, som tjenestegjorde for Den islamske stat (IS) og ble drept i et bombeangrep i desember. «Ja», svarer Fredrikstad-mannen.

<strong>MED VÅPEN:</strong> Den tiltalte 24-åringen fra Fredrikstad, her med maskingevær og rakettkaster i Syria. Foto: PST/aktoratet
MED VÅPEN: Den tiltalte 24-åringen fra Fredrikstad, her med maskingevær og rakettkaster i Syria. Foto: PST/aktoratet Vis mer

- Jeg mente at jeg skulle sende den pakka, gjentar tiltalte på aktors granskende spørsmål.

Hyllet avdøde ledere I materialet fins også mellom 800 og 900 bilder, flere av dem av norske fremmedkrigere i Syria. I tillegg har PST samlet en rekke poster på sosiale medier som bl.a. hyller den avdøde amerikanske lederen Abu Muhammad al-Amriki.

Fredrikstad-mannen sittet i varetekt siden PST aksjonerte mot ham i desember. Rettssaken, som er den andre i Norge som omhandler fremmedkrigere i Syria, er berammet til å vare i ei drøy uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer