- Ville vært overbevist om at det var valgfusk

Utenlandske valgobservatører fant flere feil i går.

IKKE ALLTID FORSEGLET: Valgurnene i norske stemmelokaler forsegles ikke alltid, fordi man har behov for å tømme dem. Dette er valgobservatørene kritiske til, og foreslår i stedet å skaffe nok valgurner.Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX
IKKE ALLTID FORSEGLET: Valgurnene i norske stemmelokaler forsegles ikke alltid, fordi man har behov for å tømme dem. Dette er valgobservatørene kritiske til, og foreslår i stedet å skaffe nok valgurner.Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): - Hadde dette skjedd i landene vi kommer fra ville vi vært overbevist om at det dreide seg om valgfusk, sier russiske Yury Gurman, som var en av 28 utenlandske valgobservatører fra Øst-Europa og Sentral-Asia som fulgte valget i går og i natt etter invitasjon fra Helsingforskomiteen.

Observatørene spredte seg rundt hele Norge og rakk over 120 valglokaler i Karasjok, Tromsø, Trondheim, Bergen, Austevoll, Ski, Drøbak, Ringerike, Eidsvoll, Drammen, og Oslo i løpet av gårsdagen.

Gurman var blant annet i Nordnes i Bergen. Her opplevde observatørene at det oppsto et misforhold mellom antall stemmesedler og avkrysninger i valglistene.

- Det som overrasket oss var en lettsidighet fra funksjonærene. Avviket var først på 30 stemmesedler, ved andre opptelling var det på 33. Istedenfor å telle opp alt på nytt, telte de bare opp en del av stemmene. De lot som de hadde funnet de 30 manglende stemmesedlene og rapporterte om at bare tre var borte, sier Gurman, som ikke tror dette dreier seg om valgfusk.

Han legger likevel til at han som observatør ikke føler seg sikker på at feilen er funnet og rettet opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer