Ville verve seg til den russiske hær

Varg Vikernes sonet 9 år i 8 forskjellige fengsler. Han hadde bare to år igjen da han rømte. Hvorfor?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varg Vikernes hilser høflig med et fast håndtrykk, ser deg i øynene og virker umiddelbart som en ålreit fyr.

Han er dømt for mord og tre kirkebranner. En fryktet satanist. Kanskje Norges mest forhatte mann som er blitt 30 år etter ti år i fengsel.

Han fikk ikke permisjon på over åtte år. Det siste året fikk han sitte på såkalt åpen soning ved Berg fengsel i Tønsberg. Lørdag kveld 25. oktober kom han ikke tilbake.

- JEG RØMTE IKKE.

Jeg forklarer hvorfor jeg har oppsøkt ham i Ringerike fengsel, Norges mest moderne og fluktsikre anstalt. At jeg vil vite mer om bakgrunnen for rømningen.

Da avbryter han meg:

- Men det var jo ingen rømning, men uteblivelse fra permisjon. Det er forskjell på de to tingene.

Jeg sier at jeg ikke forstår at han uteblir og dermed svikter tilliten han er vist ved å få være i åpen soning ved Berg fengsel

Han avbryter igjen, på meget veltalende bergensk:

- Men dette hadde jo ikke noe med åpen soning å gjøre. Jeg har hatt permisjoner fra lukket soning også. Dette handler bare om at man ikke får mulighet til å gjøre noe som helst meningsfylt over lang tid. Vi som sitter i fengsel, får ikke lov til å gjøre noe samfunnsnyttig. Effekten er at vi blir utstøtte.

- Hva er alternativet?

- Vi burde fått en mulighet til å gjøre noe som interesserer oss. Blir jeg noe bedre menneske av å snekre paller når jeg hater å gjøre det? Hvorfor putter man narkomane eller gjengmedlemmer sammen med en sivilingeniør med yrkesbakgrunn fra Statoil?

BANKET OPP:

Varg Vikernes har aldri drukket seg full og hater røyk. Han er vegetarianer og holder seg i god fysisk form.

- Selv har jeg utviklet meg mye, men det er på tross av fengselsvesenet. Jeg har skrevet bøker og artikler, laget musikk.

Vikernes har sonet i store fengsler som Bergen landsfengsel, Oslo fengsel, Ullersmo, Ila, Trondheim fengsel og Ringerike.

- Jeg har blitt flyttet helt uten grunn. Hvis jeg for eksempel ble spurt om hvilket fengsel jeg ikke ville til og sa Trondheim, ble jeg flyttet nettopp dit.

- Hvilket fengsel har du likt best?

- Først da jeg kom til Trondheim i 1997 fikk jeg en behandling på lik linje med de andre fangene. Jeg tror det skyldtes at de forandret syn da de tok seg tid til å bli kjent med meg. Ila er det desidert verste fengslet. Der var jeg vitne til at en alvorlig psykisk syk fange ble banket opp.

- Du ble selv utsatt for vold?

- Ja, men det var helt uskyldig i forhold, det var en medfange som overfalt meg i forbindelse med en fotballkamp.

Ifølge Vikernes fikk han ikke vite på forhånd når jeg skulle komme for å intervjue ham. Bare at jeg hadde søkt om intervjutillatelse.

- Her må jeg foran hvert besøk kle av meg og stå på huk over et speil for at de skal sjekke meg før og etter. Hvordan ville du reagert på en slik behandling?

Vikernes stiller ofte spørsmål tilbake som svar. Han kan virke provoserende, men også intellektuell.

- Jeg vet ikke om du har lest Nietzsche, men han sier at du skal mistro enhver som har en sterk trang til å straffe andre. Jeg er ikke imot straff for forbrytelser, men jeg har sett utallige eksempler på tenåringer som blir kriminelle i fengselet. Dagens system fungerer som en kriminalitetsfabrikk med en tilbakefallsprosent på over 80. Narkomane har som oftest blitt narkomane fordi de har hatt en vanskelig oppvekst, og straffes for dette med fengsel.

- Hva er alternativet?

- Et nytt system med for eksempel straffebataljoner. Vi kunne ryddet miner i Irak eller fått gjøre noe som engasjerer. Min tilværelse er så meningsløs at jeg drømmer om å fryse og blø i et skytterhull i Tsjetsjenia. Det var dit jeg ønsket å reise da jeg uteble fra permisjon. Den russiske hær tar imot alle som kan russisk. Jeg kan litt og ville vervet meg.

- På russisk side?

- Ja, selvfølgelig. Russerne er europeere, mens tsjetsjenerne er asiater.

- Er du rasist?

- Er det noen som ikke er det? Er det noen som ikke vil prioritere sine egne barn foran andres eller sitt eget folk foran andre. Rasisme er kjærlighet i rasemålestokk.

- Har du de samme politiske holdningene nå som for ti år siden?

- Jeg har vel utviklet meg naturlig de siste ti åra. Jeg er mer moderat nå enn da jeg var yngre. Men hva har det med saken å gjøre? Det var vel ikke det vi skulle snakke om. Norge er en sovjetstat hvor man bare har venstreekstreme media å forholde seg til. Dere som jobber i media, har spydd ut løgnpropaganda om meg i flere år.

- Hva mener du med det?

- Karakteristikken av meg som satanist er også helt feil. Ikke en journalist i Norge har stilt spørsmål ved det jeg er dømt for.

VIL JOBBE MED DATA.

Vikernes ble dømt til 21 års fengsel for overlagt drap på butikkeier Øyvind Aarseth og tre kirkebranner. Dommen ble stadfestet i Høyesterett. Vikernes hevder at drapshandlingen ble utløst av nødverge, og mener han kunne vært dømt for forsettlig drap.

- Jeg fikk 21 år fordi jeg har andre politiske holdninger. Det er sprøtt å sitte her og være vitne til at andre slipper langt billigere. Er det verre å drepe en voldelig person enn ei uskyldig jente? Han som drepte Dereka fikk bare 13 år, mens Gamal Hosein fikk ni år.

- Hvorfor sviktet du under permisjonen når du bare hadde to år igjen å sone?

- Det spilte ingen rolle. Jeg var så fremmedgjort, følte meg helt paranoid fordi alle har stemplet meg som en farlig satanist. Alle skolebarn i Norge leser lærebøker hvor det står at jeg driver med satandyrkelse. Det har jeg aldri gjort.

- Men demokratiet tror du ikke på?

- Jeg er demokrat, men jeg er for et nordisk demokrati, slik det var før kristendommen kom. I Norge er det ikke legitimt å være kritisk til det såkalte demokratiet, men enten dere liker det eller ei, er det mange politisk opposisjonelle i Norge.

- Hvordan har du klart deg i fengslene?

- Jeg har følt at jeg har hatt et godt forhold til andre fanger, men jeg har overlevd fordi jeg har isolert meg fullstendig for å overleve. Jeg satt i over åtte år før jeg fikk en permisjon, men det var det ingen som brydde seg om. I disse åra fikk jeg skrevet bøker og laget musikk, men det kan jeg ikke lenger på grunn av en latterlig sysselsettingsplikt.

- Hva vil du gjøre nå?

- Jeg vil isolere meg 24 timer i døgnet. Nå skal jeg ta ansvaret for mitt eget liv. De vil sikkert forsøke å nekte meg det, men da tar de bare tv-en og pengene mine og det er bedre enn at jeg blir ødelagt. Det eneste jeg ønsker meg, er en pc slik at jeg på tross av fengselssystemet kan få drive med mitt.

- Hva skal du gjøre når du kommer ut?

- Planen min er å jobbe som dataprogrammerer og kanskje starte et forlag som kan drive med salg over Internett. Men jeg vet ikke om det blir mulig.

- Du har en datter?

- Ja, hun var ett år, og jeg hadde vært hos henne da jeg ble arrestert. Nå er hun 11 år, og jeg har fått se henne to ganger i løpet av disse åra, siste gang tidlig i høst. Jeg har fått rettens medhold på at jeg har samværsrett. Min mor har kontakt med henne, og hun vet hvorfor jeg sitter i fengsel, men jeg har ikke lyst til å snakke om dette fordi det bare blir vanskelig for henne.

- Hva synes du om å bli kalt Greven?

- Det misliker jeg sterkt. Det var en journalist i Bergens Tidende som begynte med det. De som ikke kjenner meg, kaller meg «Greven», mine venner kaller meg Varg.

Besøket er over. Jeg ønsker Varg Vikernes lykke til.

- Det er det vel jeg som skal gjøre, sier han. Vikernes tror ikke Dagbladets redaktør vil trykke noe intervju med ham.

FORFULGT: Varg Vikernes tillot Dagbladets journalist å ta ét bilde av ham. - Jeg ser ingen grunn til at noen skal se hvordan jeg ser ut, sier han. Dette bildet er tatt ved en annen anledning for ni år siden.