Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marokko-drapene:

- Ville vise myndighetene at de ikke har kontroll

Videoen som knyttes til dobbeltdrapet i Marokko, er etter all sannsynlighet ekte, ifølge Kripos. Norsk forsker mener IS-koblingen virker troverdig.

PÅGRIPELSER: Til sammen tretten personer er nå pågrepet, mistenkt for å ha tilknytning til Marokko-drapene: Video: John Terje Pedersen / NTB Scanpix / marokkansk politi / Kesh24 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag arresterte marokkansk politi tre menn som de mener står bak drapene på norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24). De tre mennene ble pågrepet på en buss som var på vei bort fra Marrakech by i morgentimene torsdag.

Kripos bekreftet også i morgentimene at de undersøker en video som har blitt delt i sosiale medier, som angivelig viser drapet på en av de to jentene.

Kripos skriver i en pressemelding at de mener å ha grunnlag for å si at det så langt ikke er noe konkret som tyder på at drapsvideoen ikke er ekte.

- Når det gjelder vurderingen av videoen som angivelig viser drapene, gjenstår det fortsatt en del arbeid med teknisk analyse og vurdering. Vi mener likevel å ha grunnlag for å si at det så langt ikke er noe konkret som tyder på at videoen ikke er ekte. Vi samarbeider tett med dansk politi i det arbeidet vi gjør.

Kripos vil ikke svare på hvorfor de mener at drapsvideoen kan være ekte.

- Den informasjonen kan jeg ikke gi, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos til Dagbladet.

- Hvilke undersøkelser har dere gjort?

- Jeg vil ikke gå i detalj på det heller, sier han.

Kritisk til omtale

Due sier at Kripos fortsatt samarbeider med tjenesteleverandører og dansk politi for å begrense spredningen av videoen, og at de oppfordrer enkeltpersoner til å ikke spre den videre.

Det var Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, som på en pressekonferanse bekreftet at en mulig drapsvideo av en av de to kvinnene florerte på sosiale medier.

Bistandsadvokaten til Maren Uelands familie, Ragnar Falck Paulsen, er sterkt kritisk til at videoen i det hele tatt omtales, ifølge NTB.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med bistandsadvokaten, uten hell.

Flere instanser jobber med å fjerne videoen, og nå har også Facebook bekreftet at de hjelper politiet med å ta den ned fra nettet.

Bekrefter «IS-video»

I tillegg sirkulerer en annen video på nett, som angivelig skal være av de fire drapsmistenkte.

Kripos opplyser fredag at de har fått bekreftet fra myndighetene i Marokko at de pågrepne i saken, er de samme som figurerer i videoen. Den viser fire menn foran det som ser ut som et IS-flagg. De fire på videoen sverger troskap til IS. Ingenting av det som blir sagt kan direkte relateres til dobbeltdrapet.

I videoen siterer en av mennene koranen:

«Kjemp mot dem som ikke tror på Allah og heller ikke på den Ytterste dag, og som ikke anser som forbudt det Allah og Hans Sendebud har forbudt.»

Videoen skal være tatt opp i forrige uke, før drapene. Verken Norge eller Danmark synes å bli nevnt i videoen, ei heller noe spesifikt om hvilken handling de skulle utføre.

MISTENKTE: En video som sirkulerer på sosiale medier skal angivelig vise de fire mennene som er mistenkt for drapene på norske Maren og danske Louisa. Foto: Skjermdump
MISTENKTE: En video som sirkulerer på sosiale medier skal angivelig vise de fire mennene som er mistenkt for drapene på norske Maren og danske Louisa. Foto: Skjermdump Vis mer

- Virker logisk

Albrecht Hofheinz, førsteamanuensis ved avdeling for Midtøsten studier ved Universitetet i Oslo, sier til Dagbladet at hypotesen om at de mistenkte gjerningsmennene var inspirert av IS gir mening.

- Hypotesen om at det var et anslag for å vise marokkanske myndigheter at de ikke har kontroll virker logisk, sier Hofheinz til Dagbladet.

Han uttalte i går at marokkanske myndigheter har forhindret mange terroranslag i nyere tid.

- Marokko er derfor relativt sett et trygt land. Det å slå til i et fjerntliggende fjellområde, som myndighetene ikke har sett på i denne sammenhengen tidligere, virker logisk fra deres ståsted. Det kan være snakk om et angrep som skal vise at myndighetene ikke har kontroll og for å si «vi er fortsatt her», sier han i dag og legger til:

- Det framstår som en lokal gruppering, som er inspirert av hendelsene i Syria, men som ikke er veldig profesjonelle.

VÅPEN PÅ BUSS: Disse knivene skal de tre mennene som ble pågrepet av politiet i dag ha gjemt på bussen de satt i. Foto: Kech24
VÅPEN PÅ BUSS: Disse knivene skal de tre mennene som ble pågrepet av politiet i dag ha gjemt på bussen de satt i. Foto: Kech24 Vis mer

De tre mennene som ble pågrepet torsdag morgen, ble tatt om bord på en buss som var på vei bort fra Marrakech by.

De ble pågrepet i distriktet Bab Doukkala i Marrakech, og skal ha vært i besittelse av det politiet antar er gjerningsvåpenet.

Ifølge Dagbladets kilde skal de ha gjemt kniver på bussen der de ble pågrepet. Kech24 har fått tak i et bilde som viser knivene de tre hadde med seg.

- Selv om politiet har arrestert fire mistenkte for drapene, leter de videre etter flere personer som de frykter har tilknytning til en terrorgruppe, sier en kilde til Dagbladet.

Ber flere melde seg

Kripos opplyser fredag at personer med informasjon om selve reisen til de to drepte kvinnene har meldt seg, og at det blant annet blir tatt avhør av disse.

- Vi ønsker fortsatt informasjon, da særlig om selve reisen og oppholdet til den norske og den danske kvinnen i Marokko. Det var mandag at norske Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept i Toubkal-fjellet i Marokko.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!