<strong>PRIDE:</strong> Kafia Mohamud (t.v.) har fått hets under dette bildet på en somalisk Facebook-side. Her sammen med Agnes Nærland Viljugrein før Pride-paraden i Oslo forrige helg. Foto: Vedmund Rundberget / AUF
PRIDE: Kafia Mohamud (t.v.) har fått hets under dette bildet på en somalisk Facebook-side. Her sammen med Agnes Nærland Viljugrein før Pride-paraden i Oslo forrige helg. Foto: Vedmund Rundberget / AUF Vis mer

Ville vise støtte til homofile under Pride-paraden. Nå har Kafia (18) fått en rekke støtende kommentarer fordi hun er muslim

«Hun kan neppe være en ekte somalier»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Hareide: Den første KrF-lederen som deltar i Pride- paraden

(Dagbladet): Under homoparaden forrige helg møtte over 30 000 mennesker opp for å markere slutten på det ti dager lange kulturarrangementet for LGBTI (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersex)-personer, med en parade fra Grønland til Spikersuppa.

Blant de frammøtte var muslimske og somaliske Kafia Mohamud (19). Mohamud er leder for Vestre Aker- Ullern AUF og var tilstede under paraden med sine partikolleger.

Like før paraden ble det tatt et bilde av henne og leder i Oslo AUF Agnes Nærland Viljugrein. Bildet har fått mange støtende kommentarer på en Facebook-side.

Bildet som jentene delte på sine private Facebook-profiler ble søndag også delt på en Facebook-side på en somalisk side. Ifølge beskrivelsen til siden skal det være en TV-stasjon, men etter alt å dømme er det bare side der en person deler ulike ting på Facebook. I beskrivelsen til siden står det også «her kan du se alt mulig som er opprør uten alt som er i konflikt med vår religion og kultur». Siden har over 75 000 følgere.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med administrator bak Facebook-siden uten å fått svar. Dagbladet har heller ikke fått svar fra noen av personene som har kommentert bildet.

Under bildet står det: «Flere somaliere var med og gikk i Pride-paraden. Det er slik kvinner har utviklet seg»

<strong>FÅR IKKE STØTTE:</strong> På den somaliske Facebook-siden står det «Flere somaliere var med og gikk i Pride-paraden. Det er slik kvinner har utviklet seg». Foto: Screenshot / Facebook&nbsp;
FÅR IKKE STØTTE: På den somaliske Facebook-siden står det «Flere somaliere var med og gikk i Pride-paraden. Det er slik kvinner har utviklet seg». Foto: Screenshot / Facebook  Vis mer

- Neppe ekte somalier

På Facebook-siden blir det delt ulike videoer og bilder for å skape debatt om kultur og religion.

Bildet har blitt tatt fra en av jentenes Facebook-profiler og innlegget har fått flere støtende kommentarer mot Kafia Mohamud fordi hun er somalisk muslim og støtter homofile.

Bildet på Facebook har fått over 30 kommentarer og noen skriver blant annet at «det dumme eselet (Kafia) bare følger flokken» og at hun «neppe kan være en ekte somalier» når hun deltar i Pride-toget.

Kommentarene er skrevet på et konservativt somalisk språk, så 18-åringen har fått hjelp fra moren sin til å oversette. Dagbladet fikk en profesjonell tolk til å oversette noen av kommentarene.

Noen av personene som kommenterer skriver også at hun (Kafia) må frykte den muslimske guden og de stiller spørsmål om hvorfor hun har byttet ut livets goder til den neste.

En annen skriver at hun (Kafia) er «blind», men at også homofile betaler skattepenger, og da er det greit å støtte dem. Den kommentaren får personen bak Facebook-siden til å reagere og skriver: du er sikkert lesbisk selv, og derfor støtter du hennes valg.

Det er straffbart å være homofil i Somalia. Dette kan være en av grunnene til at så mange velger å ikke støtte Kafia Mohamuds valg om å gå i Pride-paraden.

Nå har bildet blitt fjernet fra Facebook.

- Ikke greit

- Jeg synes ikke at dette er greit i det hele tatt. Jeg går i Pride-paraden på samme måte som jeg går i tog 8.mars for kvinnenes dag og 1. mai for arbeidernes dag. Selv om jeg er hetero og muslim, så mener jeg fortsatt at alle mennesker skal ha like rettigheter, uavhengig av kjønn, status og seksuell legning, sier Kafia Mohamud til Dagbladet.

Det var moren hennes som oppdaget Facebook-siden. Det er trolig ingen av personene som kommenterer bildet som vet hvem verken Agnes eller Kafia er, så hvordan bildet havnet på denne Facebook-siden er det ingen av jentene som vet.

- Representerer ikke Somalia

Kafia Mohamud tror likevel ikke kommentarene representerer hele Somalia. Hun forteller at hun har fått flere støtteerklæringer fra venner og familie med somalisk opprinnelse som tar avstand fra kommentarene.

- Kommentarene setter somalierne i bås. Jeg tror ikke alle muslimer i Somalia er enig med dem som kommenterer, sier Kafia Mohamud.

Partikollega Agnes Nærland Viljugrein, som også er på bildet, synes det er provoserende å bli hengt ut på en somalisk Facebook-side.

- Det er svært irriterende at noen henger ut oss, unge jenter, for at vi støtter folk som skal få lov til å være glad i dem de vil, sier Nærland Viljugrein til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer