- Villedet Stortinget

Trond Giske mener Victor D. Norman har villedet Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tone Rønning

I går slo arbeids- og administrasjonsministeren fast at ansatte i Statskonsult likevel har rett på ventelønn, og at han har ment det hele tida.

Ingen stortingspolitikere ville etter den åpne høringen i går si at Norman har fart med løgn, men da han gjorde helomvendingen lå man nær opptil i den parlamentariske språkbruken.

- Vi skal ikke si at statsråden lyver, men dette er jo unektelig rart, sier Sigvald Oppebøen Hansen (Ap).

- Dette er en total snuoperasjon fra Norman, sier en opprørt Karin Andersen (SV).

- Norman har gjort helomvending i forholdet til de ansattes rettigheter, og det får konsekvenser i forhold til budsjettet, sier Trond Giske, leder av familie-, kultur- og administrasjonskomiteen.

- Svært alvorlig

I går utsatte komiteen nok en gang sin avgivelse til budsjettforslaget på grunn av Normans kuvending.

- En del av opplysningene Norman har gitt Stortinget er høyst villedende, sier Giske.

- Hva kan skje med en statsråd som gir «villedende opplysninger»?

- En statsråd tåler ikke mange slike saker. I går la han seg flat og sa det stikk motsatte av hva han tidligere har sagt. At det har gått fort i svingene, er det ingen tvil om. Hvis Stortinget har følt seg bevisst ført bak lyset, er det svært alvorlig for en statsråd.

Overlegen frekkhet

Under høringen demonstrerte Norman at han var stortingsrepresentantene overlegen i så vel retorikk som frekkhet.

Norman slo fast at det ikke kunne herske noen tvil om at han hele tida har regnet det som en selvfølge at ansatte som motsatte seg å følge med Statskonsult fra å være et forvaltningsorgan til et aksjeselskap, skulle ha rett til ventelønn.

Dette rimer imidlertid dårlig med Normans eget lovendringsforslag fra tidligere i høst. Der står det følgende:

«Retten til ventelønn vil falle bort i og med at arbeidstaker i denne situasjonen ikke har akseptert tilbud om annet høvelig arbeid.»

- Norman har ikke opprettholdt opplysningsplikten overfor Stortinget. Vi har holdt på i ukevis for å få ham til å innrømme rettighetene de ansatte hadde, rettigheter han med et pennestrøk sa de ikke hadde, sier Karin Andersen (SV).

Jusprofessor Henning Jakhelln har konkludert med at de ansatte har rett til å velge staten som arbeidsgiver.

ÅPEN HØRING OG MYE KRITIKK: Victor D. Norman måtte i går møte i åpen høring om omdanningen av Statkonsult til aksjeselskap for Stortingets kommunalkomité. På menyen sto en kuvending og mye verbal juling for Norman.