Villemo (14) er nominert til «Årets navn»: - Det siste året har vært en berg-og-dal-bane

14-åringen sto opp mot mobbing med et engasjement som spredte seg over hele landet.

ARRANGERTE FAKKELTOG:  Villemo Hatland (14) og hennes mor Elisabeth Hatland tok i november initiativ til et fakkeltog mot mobbing i Oslo. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
ARRANGERTE FAKKELTOG: Villemo Hatland (14) og hennes mor Elisabeth Hatland tok i november initiativ til et fakkeltog mot mobbing i Oslo. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Mange ganger drømmer jeg om å være lillesøsteren min, med mange venner, og populær, og likt av alle, skrev Villemo Hatland (14) i Facebook-innlegget som startet alt.

Hun har fortalt om hvordan det føltes når alle jentene i klassen ble tagget på bilder, unntatt henne. Når ingen trykket «liker» på hennes bilder eller skrev på veggen hennes på bursdagen. At de behandlet henne som luft.

 - Mange sier de er glade for at jeg har stått fram, fordi de ikke hadde turt det selv. Så da har jeg på en måte stått fram for dem også, sier Villemo til Dagbladet i dag.

- Snu det til noe positivt Støttemeldingene har rydd inn etter at hun tok et oppgjør med mobberne. Først i det private innlegget på Facebook i mai, som også ble trykt i Dagbladet. Så i et fakkeltog mot mobbing i Oslo i høst.

Engasjementet fra fakkeltoget spredte seg til hele landet, fra Kristiansand og Stavanger, til Trondheim, Tromsø og Kirkenes.

- Det siste året har vært en berg-og-dal-bane. Alt med mobbingen var veldig tøft, men så klarte jeg å snu det til noe positivt - og å både hjelpe meg selv og andre, sier 14-åringen.

Villemo tok initiativ til fakkeltoget etter å ha lest VGs historie om Odin, som ble mobbet på to forskjellige skoler, og som endte opp med å ta sitt eget liv som 13-åring. Familien tenkte at det som skjedde med Odin, aldri må få skje igjen.

Byttet skole Skolebyttet i mai var vendepunktet for Villemo. Allerede før første skoledag, gikk det oppover.

- Jeg hadde fått venneforespørsler fra alle i klassen. De strakk liksom ut ei hånd. Noen jeg hadde snakket med på forhånd, ga meg en klem første skoledag, også ble vi liksom venner med en gang.

- Nå er det jul og jeg har veldig mange jeg må kjøpe julegaver til, sier Villemo.

Selv fikk hun hjelp av mor til å takle mobbingen. Villemo sier andre unge i samme situasjon, må finne seg en hjelper.

TAKLET DET SAMMEN:  I mai postet Villemo et brev til sine mobbere på veggen sin på facebook. 14 år gammel ga hun mobbeofre et ansikt og tok til orde mot sine egne mobbere. Hun har nå byttet skole og har en mobbefri hverdag. Her fra venstre: mor Elisabeth, Villemo, far Arild og hunden Pepper. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TAKLET DET SAMMEN: I mai postet Villemo et brev til sine mobbere på veggen sin på facebook. 14 år gammel ga hun mobbeofre et ansikt og tok til orde mot sine egne mobbere. Hun har nå byttet skole og har en mobbefri hverdag. Her fra venstre: mor Elisabeth, Villemo, far Arild og hunden Pepper. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- De må snakke med noen som de stoler på og som kan hjelpe dem, enten det er en bror, søster, farmor, helsesøster eller lærer - hvem som helst, sier 14-åringen.

- Tabubelagt tema Hun fikk vite at hun var nominert til «Årets navn», da en gutt på skolen kom bort og sa han hadde stemt på henne.

- Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, med folk som sier de har stemt på meg. Det er folk som stopper meg på gata, fordi de kjenner meg igjen, og sier «det er flott det du gjør», sier Villemo.

Familien sier hun er glad for å være på en liste med så mange gode navn.

- Vi synes dette er gjevt, hele Villemo-familien. Det var fint at en ung person som satte et fjes på et så tabubelagt tema, kunne bli trukket fram, sier mor Elisabeth Hatland til Dagbladet.

Likevel har det også vært noen negative tilbakemeldinger lokalt.

- «Ikke stem på Villemo, for Magnus Carlsen er mye bedre», sånne ting. Det er noen som har sagt det til meg, også er det noen som skrevet det på nettet, sier Villemo.

- Men jeg prøver å tenke på det positive, for det positive er mye større og viktigere, understreker 14-åringen.


Full liste over de ti kandidatene til «Årets navn», finner du her, og i avstemmingsboksen.

FIKK STØTTEMELDINGER:  Innlegget som Villemo (14) postet på Facebook, ble delt over hele landet. Etter hun og moren Elisabeth Hatland arrangerte fakkeltog mot mobbing, har de igjen fått støtteerklæringer fra hele landet. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FIKK STØTTEMELDINGER: Innlegget som Villemo (14) postet på Facebook, ble delt over hele landet. Etter hun og moren Elisabeth Hatland arrangerte fakkeltog mot mobbing, har de igjen fått støtteerklæringer fra hele landet. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer