Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Villemo (14) har fått en mobbefri hverdag

Nå går det tidligere mobbeofferet i bresjen for en fakkelmarkering mot mobbing.

VILLEMO OG PEPPER:  I mai postet Villemo et brev til sine mobbere på Facebook-veggen sin. 14 år gammel ga hun mobbeofre et ansikt og tok til orde mot sine egne mobbere. Foto: Anita Arntzen
VILLEMO OG PEPPER: I mai postet Villemo et brev til sine mobbere på Facebook-veggen sin. 14 år gammel ga hun mobbeofre et ansikt og tok til orde mot sine egne mobbere. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai hadde Villemo Hatland (14) det ikke bra. Hun ble mobbet, hadde bare ei venninne og opplevde at ingen snakket til henne på skolen.

Selv om hun sa fra, og foreldrene hennes tok det opp med skolen, tok det ikke lang tid før det fortsatte som før.

Så en dag toppet det seg for Villemo. Etter å ha fått stygge meldinger på telefonen i over en time, midt i skoletida, stakk hun av. Da hun kom hjem kastet hun fortvilet telefonen.

Ville kaste telefonen Gråtende fortalte hun moren sin at hun ikke ville ha telefon lenger - hun fikk bare dritt på den.

Samme dag postet hun, i samråd med foreldrene sine, en melding på Facebook.

- Dette er det skumleste jeg har gjort, men noen ganger må man bare si fra, skrev hun.

Åpent og ærlig fortalte hun hvordan hun hadde det. Hvordan det føltes når alle jentene i klassen ble tagget på bilder, unntatt henne. Når ingen trykket «liker» på hennes bilder, eller når hun ble kalt stygge ting.

Fakkeltog mot mobbing I dag, et halvt år og et skolebytte senere, har Villemo fått en mobbefri hverdag. Hun har fått venner og et rikt sosialt liv.

Nå går hun og moren Elisabeth i bresjen for en fakkelmarkering mot mobbing. VGs nylige historie om Odin, 13-åringen som tok livet sitt etter mange år med mobbing, var det som fikk dem til å starte initiativet.

- Når du selv har opplevd det som vi har opplevd, legger vi merke til slike ting. Historien om Odin traff oss rett i magen. Vi ble sittende å snakke om hvor heldige vi er, for vi har våre barn her enda, forteller moren Elisabeth Hatland.

- Vi tenkte at det som skjedde med Odin aldri må skje igjen, sier Villemo.

- Fortell om det De fryktet at det kanskje ikke ville bli så mange som ville komme, men bestemte seg for at de ville bli fornøyd om det bare kom 20 personer.

Så langt har over 800 personer sagt at de vil møte opp i fakkeltoget som skal finne sted i Oslo førstkommende søndag. Blant appellantene er kunnskapsministeren, Odins mor, og Villemo.

På spørsmål om hva hun vil si til de som blir mobbet i dag, svarer 14-åringen.

- Fortell det til noen. Hvem som helst, bare det er en du har tillit til.

For 14-åringen ble åpenheten veien til et nytt liv.

Responsen etter innlegget hun skrev på Facebook var enorm. Det ble delt over hele landet, og Dagbladet fikk også lov til å trykke det.

- Enormt ensomme Fra fjern og nær fikk hun meldinger fra folk som fortalte henne at de ble inspirert av henne og at de gjerne ville være vennen hennes.
Ved den nye skolen, som familien ikke kan få fullrost nok, hadde klassen lest innlegget hennes høyt i en time.

- De hadde leste det og snakket om det. Før jeg begynte hadde jeg fått venneforespørsel fra alle i den nye klassen på Facebook, og de hadde lagt meg til i en samtalegruppe som klassen har, forteller Villemo smilende.

- Av all responsen vi har fått, vet vi at de som blir mobbet føler seg så enormt ensomme. Dette er ikke noe et barn skal sitte med alene. Det er de voksnes ansvar å ordne opp. Derfor vil vi gjennomføre dette fakkeltoget. Vi vil vise at vi gidder å reise oss opp fra sofaen og at vi bryr oss, sier Elisabeth Hatland.

FAMILIEN HATLAND: Mor Elisabeth, far Arild, og hunden Pepper, som lenge var Villemos eneste venn. Foto: Anita Arntzen
FAMILIEN HATLAND: Mor Elisabeth, far Arild, og hunden Pepper, som lenge var Villemos eneste venn. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media