Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Villepin kjemper for sitt politiske liv

Politisk skandale i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Frankrikes statsminister Dominique de Villepin blir stadig mer presset, og flere opposisjonspolitikere krever nå at han går av.

Bakgrunnen for kravet er uttalelser fra en respektert pensjonert etterretningsoffiser, General Philippe Rondot, i helgen, melder AP.


Rondot hevdet at han ble beordret til å utføre en hemmelig gransking av Villepins bitre rival, den konservative innenriksministeren Nicolas Sarkozy, i januar 2004.

Både Villepin og president Jacques Chirac, som påstås å ha beordret Villepin i saken, nekter for at en slik hemmelig gransking har funnet sted.

En gryende panikk preger regjeringskontorene etter at Rondots uttalelser ble kjent, skriver Independent.

Påståtte bestikkelser

Villepin skal ha bedt om granskingen etter at Sarkozy ble anklaget for å ha mottatt penger i forbindelse med et fregattsalg til Taiwan i 1991.


Anklagene viste seg å være falske.

Le Monde
skrev fredag at Villepin og Chirac ba Rondot om å grave opp informasjon om Sarkozys påståtte bestikkelser. Underliggende i saken er at de to ønsket å sverte Sarkozy forut for presidentvalget neste år.

I TRØBBEL: Statsminister Dominique de Villepin (t.v.) og president Jacques Chirac. Foto: Pascal Pavani/AP
I TRØBBEL: Statsminister Dominique de Villepin (t.v.) og president Jacques Chirac. Foto: Pascal Pavani/AP Vis mer

Det er ingen hemmelighet at Villepin er Chiracs foretrukne etterfølger, og at de to misliker Sarkozy sterkt.

Krever Villepins avgang

Ledere for den franske opposisjonen har etter at Rondots uttalelser blitt kjent, krevd Villepins avgang.

Både opptøyene i forstedene i fjor høst, vårens studentdemonstrasjoner og nå den pikante overvåkingssaken har svekket Villepins politiske posisjon. Også mediene i Frankrike krever at en mulig avgang blir satt på dagsorden.


- Ingenting rettferdiggjør en avgang i dag, svarer Villepin i dag, ifølge AP.

Han avviser kravet kontant. Spørsmålet er om han fortsatt kan være presidentkandidat etter anklagene mot ham den siste tiden.

- BAKVASKELSER: Villepin skal ha bedt om en hemmelig gransking av sin bitre rival innenriksminister Nicolas Sarkozy.
MÅTTE GI OPP LOVEN: Villepin måtte trekke forslaget om at arbeidsgivere skal kunne sparke ungdom under 26 år uten begrunnelse, etter massive studentprotester.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling