Villfisk med pukkelrygg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fiskerne som fortsatt fisker villfisk i nærheten av oppdrettsanlegg i fjordene i Ryfylke i Rogaland, tar opp sei med geleaktig kjøtt og pukkelrygg. De sier det skyldes anleggene som forurenser med avføring og overskuddsfor, i følge NRK-radio i går. Fisken har så dårlig kvalitet at den ikke kan selges til vanlig konsum, men dumpes til underpris på ukurante markeder.

Dette er bare et siste eksempel på at naturen slår tilbake når den tukles med. Produksjon av sunn og ren mat må foregå i pakt med naturen, ikke mot den. Utenriksminister Jonas Gahr Støre som til uka skal forsvare norsk laks i Moskva, får dessverre ikke mye hjelp fra næringen selv.

Havbruk som i enkelte sammenhenger er blitt hausset som framtidas matproduksjon og en gullgruve for eiere og drivere, har i mange år vært en miljøversting og en klondyke-virksomhet som har motarbeidet nødvendige reguleringstiltak. Da havbruket startet opp, dynget brukerne på med antibiotika i mærene for å holde sykdommer i sjakk. Galgenhumoristisk het det at oppdrettslaks var god medisin mot forkjølelse.

Den tida er over, men at uvettet fremdeles finnes i næringen dokumenteres av motstanden mot å rense fiskeforet. Forprodusenten sier at rensing av miljøgifter og oljerester kan gjøres til en merkostnad av 20 øre kiloet som vil øke kiloprisen på oppdrettsfisken med en drøy krone. Det er ikke til å forstå at næringen ikke bare gjør dette ut fra ren egeninteresse. Det holder ikke å argumentere med at miljøgiftene i fisken holder seg under grensenivåene som er satt av tilsynsmyndighetene. Når det for alvor går opp for forbrukerne at laksen vi kjøper er giftigere enn den burde være fordi produsentene ikke vil fjerne giftrester i fiskeforet, slutter vi å spise sånn fisk og krever i stedet opprinnelsesmerket laks fra produsenter som ikke bruker forurenset for. Og som ikke driver slik at villfisken i oppdrettsfjorden blir uegnet til menneskemat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer