Villig til å ofre Hermansen

Bondevik-regjeringen er villig til en rå hestehandel med svenskene for å redde Telia/Telenor-fusjonen og sitt eget skinn: Tormod Hermansen kan ofres dersom svenskene lover å respektere den norske forståelsen av aksjonæravtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kan bli krise

Dette er saken

Med denne kompromissløsningen, i beste Bondevik-stil, kan svenskene få både i pose og sekk: De blir kvitt Hermansen, som de hater, og de får beholde mobilenheten dersom en ny styrebehandling ender med det. I den norske opposisjonen blir dette oppfattet som en ren kapitulasjon for svenskene - selv om hestehandelen også kan innebære at styreformann Jan-Åke Kark og de to visedirektørene må gå.

Uakseptabelt

Hestehandelen har vært luftet for parlamentariske ledere i Stortinget. Men Arbeiderpartiet aksepterer ikke at Hermansen ofres.

- Hermansen som administrerende direktør har vært en viktig del av grunnlaget for fusjonen. Han besitter kunnskapen om Telenor og sikrer Norges interesser på denne måten. Regjeringen må nå holde tunga rett i munnen, sier Ap's leder Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

Jagland mener det ikke blir likeverd og balanse hvis Hermansen fjernes og mobildelen legges til Stockholm.

- Da har man forrykket det som ble avtalt, sa Jagland.

Heller ikke Fremskrittspartiet, som til nå har vært regjeringens fremste våpendrager i krigen med svenskene, vil være med på å ofre Hermansen.

- Regjeringen har én eneste ting å gjøre. De må få en forpliktelse fra den svenske regjeringen om at aksjonæravtalen skal følges. Bondeviks signaler om vilje til personutskiftninger bekymrer meg, sier Hagen, som er krystallklar på at det bare er svenskene som skal gi etter.

Nestleder i Telia/Telenor-styret, Arnfinn Hofstad, har samme syn.

- Dersom Hermansen må gå, er det en svensk seier. Svenskene har fra dag én hatt som underliggende agenda å bli kvitt Hermansen. Hvis han må gå nå, har jo svenskene fått innfridd sitt ønske, sa nestformann i styret for Telia/Telenor, Arnfinn Hofstad, i går.

Også blant Telenors ansatte vil en ofring av Hermansen garantert utløse bråk.

Frykter Bondevik-kompromiss

Bondeviks hestehandel med svenskene vil innebære at mannen de gjentatte ganger har uttrykt full tillit til, må bort. Men statsminister Kjell Magne Bondevik har behendig nok uttalt at det er utelukket å fjerne Hermansen «som en isolert handling».

Helst i dag, og seinest innen fredag, må den svenske og den norske regjeringen lykkes i å gjenopprette tilliten til fusjonen.

De to ministrene Björn Rosengren og Dag Jostein Fjærvoll har en kjempeoppgave foran seg. De ser begge tilsynelatende optimistisk på mulighetene for å finne en løsning. Men troen på at de skal lykkes, er ikke særlig stor verken hos de svenske eller de norske opposisjonspartiene, enn si i opinionen.

Opposisjonspartiene på Stortinget har til nå gitt regjeringen full støtte i kampen for å berge fusjonen, under parolen «Gi ikke etter for svenskene».

Men opposisjonen frykter at den kompromissvillige Bondevik vil si seg fornøyd med at samferdselsminister Fjærvoll kommer tilbake fra samtalene med Rosengren med nye erklæringer om god vilje, pluss noen utskiftninger.

Opposisjonen aksepterer ikke at Bondevik innrømmer svenskene noe kompromiss for å få dem til å respektere en avtale de har undertegnet.

Oppvask uansett

Hva som vil skje i Stortinget etter at den pågående telekrigen er avsluttet, vil opposisjonspartiene ikke si noe om i dag. Både Høyre og Ap ønsker å ha mest mulig handlingsrom den dagen regnskapet for eventuelt dårlig politisk håndverk skal gjøres opp i Stortinget. Gir Bondevik svenskene store innrømmelser for å berge fusjonen, kan det sette regjeringens liv i fare. Bryter fusjonsavtalen sammen, vil også det kunne føre til regjeringskrise.

JULEBLID: Statsminister Kjell Magne Bondevik var i tilsynelatende strålende humør da han i NRKs «Redaksjon 21» i går redegjorde for hvordan telekrigen mot svenskene skal løses.