Villig til avhør

Fredrik Fasting Torgersen er villig til å møte kriminalpolitiet, og skal for første gang på 42 år avgi forklaring om sine bevegelser rundt tidspunktet for drapet på en 16 år gammel jente i Skippergata i Oslo i 1957.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan bli rettslig avhør, og statsadvokat Lars Frønsdal frykter tidenes mediesirkus i Oslo tinghus.

Statsadvokaten sier til Dagbladet at de tidlig i vår forsøkte å få et avhør av Torgersen, men at det fra hans daværende forsvarere ble opplyst at han ikke ville. Nå har han skiftet mening.

- Vi ønsker politiavhør, men vil også godta et rettslig avhør administrert av en dommer. Det er en del spørsmål vi ønsker svar på, uten at jeg vil gå i detalj, sier Frønsdal.

Sterkt kritisk

Advokat Erling Moss, forsvarer for Torgersen, sier til Dagbladet at avhørssaken ligger til behandling i Borgarting lagmannsrett, og at han venter en avgjørelse om avhørets form og tidspunkt med det aller første.

Forsvareren er sterkt kritisk til de politiavhørene som ble foretatt av Torgersen etter at han ble arrestert timer etter at jenta ble drept i Skippergata i Oslo seint på kvelden 6. desember 1957.

Ville ha svar

- Avhørene fra den gang er nokså knappe og dårlige til å være drapsetterforsking, etter min mening. Det er derfor ønskelig å få hans historie på nytt mer detaljert og systematisk, slik at det kan ligge som et dokument i begjæringen om gjenopptakelse, sier advokat Moss.

Forsvareren sier at det var Frønsdal som for noen uker siden sendte et brev og ville ha svar på konkrete spørsmål fra Torgersen.

- Vi mente da at det kanskje var like greit med et fullstendig avhør, gjerne overfor en dommer, men det er fortsatt uklart hvilken form avhøret skal få, sier Moss.

Statsadvokat Frønsdal sier at han frykter at et rettslig avhør overfor en dommer vil kunne føre til at Torgersen bare svarer på spørsmål fra sin forsvarer, og nekter å svare på det politi og påtalemyndighet har på hjertet.

- Det har han full rett til, sier han.

VIL SNAKKE: Det ventes mediesirkus dersom det blir nye rettslige avhør av Fredrik Fasting Torgersen.