Villstyringen som liker seg på hesteryggen

Kristin Kirkemo Haukeland spilte fotball på KFUM og elsket å sitte på hesteryggen. Den blonde, rastløse jenta flyttet hjemmefra i 16-årsalderen og havnet etter hvert i et kriminelt miljø. Kristin lærte å skyte i Dagbladet. Hun fyller 28 år samme dag som rettssaken starter i Nes herredsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIN KIRKEMO HAUKELAND (27):

  • Var nakenmodell
  • Lidenskap for våpen
  • Livlig fantasi
  • Studerer mekanikk

Kristin og Veronica har ikke samme far. Både av utseende, interesser og oppførsel er halvsøstrene som natt og dag. I 1994 ble hun sammen med en kjent kriminell i Oslo, og de fikk en sønn i januar 1995. I tiden etterpå trengte den rastløse Oslo-jenta penger. Hun stilte opp som nakenmodell i bladene mykpornobladene Lek og Coctail.

Populær hos gutta

Veronica sier til politiet at søstrene var forskjellige som barn.

Jeg brukte mest tid på skolen, mens Kristin var på farten. Vi kranglet som søstre flest, men vi hadde lite til felles, sier Veronica.

b>Kristin spilte fotball på KFUM og holdt seg mye rundt et ridesenteret på Ekeberg i Oslo i oppveksten. Hun skal ikke ha engasjert seg mye i skolearbeidet, men fikk greie karakterer etter sine skippertak. Den blonde jenta var svært populær hos gutta.

Kristin flyttet hjemmefra da hun var 16 år. Hun prøvde seg først på frisørlinja, men hoppet over til tegning, form og farge ved Manglerud videregående skole. Men heller ikke her fullførte hun utdannelsen.

Lærte å skyte

Kristin har hatt mange kjærester. På begynnelsen av 90-tallet flyttet hun tilbake til Ekeberg, og inn i en leilighet i huset til bestemoren. Etterhvert flyttet også en mann inn leiligheten.

Kristin jobbet i Dagbladet i 1992-93. Hun begynte som bud, men gikk seinere over til annonseavdelingen. Tidligere kolleger beskriver henne som svært sjarmerende og dyktig. Den blonde jenta vakte oppsikt. Hun stilte også opp på flere illustrasjonsbilder for Dagbladet, blant annet i en motereportasje og en artikkel om solarium.

I Dagbladet kom Kristin i kontakt med avisas skytterlag. En kollega i skytterlaget beskriver Kristin som ei all right jente uten nykker. Her lærte hun å skyte. Kristin hadde faste treningsdager og var flink med luftgeværet.

27-åringen har hatt et omflakkende yrkesliv. Hun har hatt vaskejobber og pakket utstyr for Wella.

Kriminelt miljø

Ifølge familien hadde de ikke særlig god kontakt med Kristin før hun ble sammen med en kjent kriminell i 1994. Denne mannen har vært involvert i narkotikasmugling, og skal tidligere ha vært tilknyttet det kriminelle eks-jugoslaviske miljøet i Oslo.

Kristin var på denne tiden en del på besøk på Orderud gård sammen med kjæresten. Bordet som ble truffet av vådeskuddet under juleselskapet på gården lille julaften 1998, tilhørte en gang Kristins kjæreste.

På denne tiden hadde Kristin for lengst hatt sin første opplevelse med narkotika. Hun ble gravid og fikk en sønn i januar 1995. Veronica forklarer til politiet at Kristins kjæreste ville arrangere dåpen på et jugoslavisk sted i Oslo.

- Kristin synes det var helt topp, forklarer Veronica.

Ved årsskiftet 1995-96 ble Kristin sammen med en ny mann. Barnefaren var da blitt arrestert. Under straffesaken mot han på midten av 90-tallet, var advokat Tor Kjørvik hans forsvarer.

Kristin skal da etterhvert ha «mistet grepet». Barnevernet ble koblet inn. I dag har Kristin fortsatt ikke forsørgeransvaret for sønnen.

Mekket på traktor

Kristins nye kjæreste skal ha blitt utsatt for en ulykke, og Kristin ble etterhvert kjent med Lars Grønnerød og hans venner på Oslos vestkant. Kristin tilbrakte mye tid på Orderud gård i tiden før drapene fant sted. Hun fikk lov å komme og gå som hun ville, og overnattet også hos Per og Veronica. Lars Grønnerød ble kjent med ekteparet Orderud gjennom Kristin, da kjærestene mekket på en traktor på gården høsten 1998.

I tiden rundt drapene, i mai 1999, hadde Kristin flere guttevenner. To av dem, Vetle Zakarias Hrstka og Cato Pedersen, har i ettertid stått frem i avisene og fortalt at de elsker henne.

Kristin har vært pågrepet for mindre straffbare forhold, men aldri domfelt. I likhet med Lars Grønnerød utviklet hun etterhvert en lidenskap for våpen. Lars forklarer til politiet at Kristin visste mye om våpen.

Ifølge de som kjente og kjenner den blonde jenta, har 27-åringen livlig fantasi. Veronica Orderud forteller om en rekke episoder til etterforskerne.

- Kristin skrev fantasifulle stiler på skolen. Kristin fortalte også at hun hadde sett spøkelser i leiligheten på Ekeberg og at hun ikke turde å ligge alene, påstår Veronica, som hevder hun etterhvert ble klar over søsterens narkotikamisbruk.

Tar utdannelse

27-åringen satt varetektsfengslet i Drammen kretsfengsel. Her ble hun kjent med en kvinne som skal vitne i rettssaken. Dennne kvinnen, som er fra Drammen, har fortalt etterforskerne at Kristin snakket mye om saken i fengslet. Vitnet hevder blant annet at Kristin vet hvem som har strikket den omtalte raggsokken som ble funnet fem meter fra verandadøra til åstedet, den moderne kårboligen på Orderud gård.

Kristin Kirkemo ble Kristin Kirkemo Haukeland 26. august i Bekkelaget kirke i Oslo. Etter at 27-åringen slapp ut av varetekt, traff hun Per Haukeland. Kristin flyttet sammen med sine nye mann på Sofiemyr i Oppegård kommune.

Den nygifte Kristin startet i fjor høst på Oslo teknisk-maritime skole. Ifølge famile og forsvareren, advokat Tor Kjærvik, er Kristin innstilt på å starte et nytt og bedre liv. Kristin søkte på vanlig måte og er eldst i klassen. På Oslo teknisk-maritime skole på Etterstad er Kristin elev på grunnkurset i mekanikk.

- Planen er at Kristin skal å bli ferdig med utdannelsen på videregående, sier forsvarer, advokat Tor Kjærvik.

Kristin fyller 28 år samme dag som Orderud-saken starter i Nes herredsrett. Dagen etter skal ektemannen Per Haukeland møte i Halden byrett, tiltalt for medvirkning til smugling av over to millioner sigaretter fra Litauen til Norge.

LYKKE: Da Kristin giftet seg med Per Haukeland, hadde brudeparet på seg kostymer fra filmen «Kvitebjørn kong Valemon.