Valgtriller

Vilt sperregrense-drama

Flere partier har vaket rundt sperregrensa hele valgkvelden. Med over 98 prosent opptalt ligger Rødt og Venstre godt over, mens KrF og MDG ligger rett under sperregrensa.

DRAMA: Her ser Lan Marie Berg MDG falle under sperregrensa på direkten. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Ivan Larson / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Venstre (V) er trygt over.

Miljøpartiet de grønne (MDG) klarer ikke å komme over.

Kristelig Folkeparti (KrF) ender under.

Rødt er over med relativt god margin.

Det er status på dramaet rundt hvem som havner over og under sperregrensa en time over midnatt, etter at over 99 prosent av stemmene er talt opp.

Rødt trygge

Om man havner over eller under den «magiske» sperregrensa på fire prosent får store konsekvenser for hvor mange representanter de ulike partiene får på Stortinget.

Prognosene har gjennom valgkvelden blitt oppdatert fra minutt til minutt, og hvem som er over og hvem som er under har blitt endret mange, mange ganger i løpet av kvelden.

To av de fire partiene er over med god margin. Det er Rødt, som i skrivende stund har rundt 4,7 prosent oppsluning, og Venstre som rundt 00.30 ligger på 4,4 prosent.

- Fryktelig spennende

MDGs førstekandidat i Oslo, Lan Marie Berg, sier til Dagbladet hun uansett er fornøyd med resultatet.

- Det er fryktelig spennende. Vi er ikke rolige før alle stemmene er talt. Det er veldig spennende. Det vil være historisk godt valg for MDG uansett om vi kommer over eller under sperregrensa, sier Berg til Dagbladet.

- Vi er ikke trygge før alle stemmene er talt opp, legger hun til.

De siste ukene har MDG hatt meget gode målinger.

- Vi har vært forberedt på om det kunne falle inn mot valgdagen. Vii vet at vi har gjort det beste vi kunne.

- Er nok over

Venstre-politiker Abid Raja sa til Dagbladet at han trodde de kom til å havne over sperregrensa.

- I løpet av de seks minuttene fra prognosen kom klokka 21, så har NRK gått opp fra 3,5 prosent til 3,8 prosent. TV 2s prognoser viser 4,4 prosent. All erfaring har vist at vi løfter oss utover kvelden. Med all respekt for NRK, så pleier TV 2 alltid å ha rett, sier Raja til Dagbladet rett etter klokka 21.

På TV 2 sin måling klokka 21 er Venstre godt over.

- Jeg skylder ikke på NRK, men TV 2 pleier å ligge mye nærmere resultatet. Snakker du med meg igjen om 6-7 minutter, så er vi nok over sperregrensa også på NRK-prognosen, sier Raja.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer