Vilt vær og vår dårskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag snakker vi om været, og det er unektelig god grunn til det, om vi hever blikket litt og ser oss rundt i verden. I Tyskland, Østerrike og Tsjekkia flommer de store elvene over sine bredder. I USA er det ekstrem tørke. I Asia likeså, og der henger det i tillegg en brun kjempesky på himmelen og skygger for sola. Samtidig er tørken en medvirkende årsak til at millioner av mennesker trues av en sultkatastrofe i det sørlige Afrika.

I årtusener har mennesker bodd langs flodene i Europa - rett og slett fordi det er der jorda er mest fruktbar. Og kraftige sommerregnskyll og elver som river seg løs fra sitt vanlige leie, har vært en del av deres hverdag like lenge. Men hvorfor er oversvømmelsene plutselig blitt så voldsomme?

  • En av årsakene, sier danske eksperter, er faktisk menneskenes egne forsøk på å beskytte seg mot nettopp oversvømmelsene. Demninger som er bygd, stopper ikke flommen, de bare flytter den til et annet sted. Og når elvedalene bygges og bygges ut, forsvinner jordområder som tidligere sugde opp vannet. I dag flommer vannet uhemmet utover, på toppen av asfalten og betongen. Med andre ord: Den pågående naturkatastrofen skyldes også menneskelig dårskap, ifølge de danske ekspertene.
  • Om den samme dårskapen er medskyldig når det gjelder tørke og annet ekstremt vær over hele verden, er ikke like sikkert. Noen eksperter sier ja, andre sier nei. Men likevel er det litt forunderlig at naturkatastrofer, hvor voldsomme de enn er, ikke lar seg forebygge bedre. Verden har aldri vært mer overvåket. Satellitter i verdensrommet, til meteorologisk og militært bruk, oppdager lett en fyrstikkeske på jordoverflata. Likevel synes enhver naturkatastrofe å komme som en overraskelse. Særlig på barna i Afrika. Som sulter og dør, nok en gang.
  • Og der, nettopp i Afrika, samler verdens ledere seg i slutten av denne måneden, til en FN-konferanse om miljø og utvikling. De skal også snakke om været. Hva kan de gjøre med det?