ULOVLIG: Dagbladets viltkamera viser mye aktivitet rundt det som skal være et åpent narkotikautsalg i et skogholt i Oslo. Foto: Dagbladet.
ULOVLIG: Dagbladets viltkamera viser mye aktivitet rundt det som skal være et åpent narkotikautsalg i et skogholt i Oslo. Foto: Dagbladet. Vis mer

Narkotikasalg

Viltkamera avslørte åpent narkotikasalg i skogholt i Oslo

Den godt organiserte hasjbasaren lå midt mellom flere skoler. Torsdag stengte politiet butikken for godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I lengre tid har kriminelle drevet et åpent narkotikautsalg i et skogholt på Haugerud i Oslo. I ren «pusher street»-stil har selgerne hatt faste åpningstider, stort vareutvalg og det skal til tider ha vært kø ved hasjbutikken i skogen mellom T-banen og E6 på Oslos østkant.

TELT: Under denne presenningen skal narkotikaselgerne ha satt opp en disk der varene ble vist fram. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
TELT: Under denne presenningen skal narkotikaselgerne ha satt opp en disk der varene ble vist fram. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Salget skal ha foregått under en presenning strukket opp mellom trærne der selgerne hadde satt opp en disk. I tillegg var det plassert en rasteplassbenk inne mellom trærne. Dagbladet har ved hjelp av et viltkamera dokumentert trafikken ved den illegale geskjeften der det skal ha blitt omsatt narkotika for tusenvis av kroner hver dag.

- Bildene viser angivelig et åpent salg av narkotika i skogen på Haugerud, sier politioverbetjent Audun Jevnaker, ved Stovner politistasjon.

Utbredt

På bordet foran politimannen ligger bildene som dokumenterer virksomheten og som Dagbladet fremskaffet. Politimannen mener det tidvis finnes flere tilsvarende steder i Groruddalen.

- Dette er dessverre ikke unikt og til tider hender det politiet avdekker slike steder etter gode tips fra våre medborgere som ferdes i sitt nærmiljø. Politiet kan ikke akseptere å ha åpne salgssteder som dette der ungdommer kan få sin første smak av hasj, og derfor aksjonerer vi raskt når vi får kjennskap til dette sierJevnaker.

Politioverbetjenten antar at utsalgsstedet i skogholtet på Haugerud også har ført til distribusjon til skoleungdom.

- Dette ligger i umiddelbar nærhet av en rekke skoler og hadde vi visst om dette tidligere hadde det blitt fjernet kjapt, sier Jevnaker, som er opptatt av at narkotika ikke skal tilbake til skoler og selges der.

VILTKAMERA: Dagbladet hang opp et viltkamera i skogen for å dokumentere virksomheten. Foto: Dagbladet.
VILTKAMERA: Dagbladet hang opp et viltkamera i skogen for å dokumentere virksomheten. Foto: Dagbladet. Vis mer

Ifølge Jevnaker velges ofte steder nær knutepunkter, men med lite innsyn, som utsalgssteder for narkotika. Til tross for at organiseringen av hasjutsalget virker omfattende, tror Jevnaker butikkprosjektet er provisorisk.

T-banesalg

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan kriminelle bruker T-banenettet i Oslo som utsalgssted for narkotika. Minst 18 stasjoner på T-banenettet brukes daglig til salg av narkotika. Salget foregår på og i områdene rundt stasjonene. I tillegg brukes T-banen til transport av dop. Ifølge politiet er det både kriminelle nettverk og enkeltpersoner som står bak.

- De flytter seg rundt og har salgstelefoner der de opplyser til kjøperne hvor de befinner seg. Problemet er når noen etablerer seg på et sted og blir brysomme for vanlige folk, som blir redde, fortalte Jan Erik Bresil, som er politioverbetjent i Gatepatruljen med base i Oslo Sentrum.

- De kriminelle utnytter barn og unge som rekrutteres inn i disse miljøene som løpegutter, sier Jan Erik Bresil.

Lett tilgang

Lone Strand er førstebetjent på forebyggende seksjon i politiet på Stovner. Hun er bekymret for ungdommene som bruker narkotika i området.

- Det er lett å få tak hvis man absolutt vil. Tilgangen er der og det er viktig å stoppe den. Samtidig som det er viktig å ta bakmennene, har vi også fokus på unge brukere, sier Strand.

Hun understreker at det ikke handler om flest mulig anmeldelser for politiet, men å få flest mulig instanser inn i en posisjon der ungdom kan få hjelp.

- Alna bydel er en av få bydeler som har et eget hasjavvenningsprogram. Det gjennomføres samtaler med de unge, urinprøver og flere andre oppfølgingstiltak, sier Lone, som mener samarbeidet med skoler og bydelen Alna er godt og omfattende.

Ryddet

Torsdag gikk politifolk fra forebyggende seksjon på Stovner politistasjon inn i skogholtet på Haugerud og ryddet området. Rasteplassbenken ble fjernet og en politihund undersøkte den tette skogen.

FJERNET ALT: Torsdag gikk politiet inn og ryddet i skogholtet som ligger tett ved flere skole i Alna bydel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FJERNET ALT: Torsdag gikk politiet inn og ryddet i skogholtet som ligger tett ved flere skole i Alna bydel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Det ble ikke gjort beslag, men politihunden Gustav markerte på brukerutstyr og plastemballasje som ifølge politiet har vært brukt til å pakke hektoplater med hasj. Operatøren av politihunden opplyste om at Gustav tidligere hadde funnet et hekto med hasj få meter fra utsalgsstedet.

TYDELIG TEGN: Politihunden Gustav markerte på plast som ifølge politiet er brukt til å pakke inn hasj. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
TYDELIG TEGN: Politihunden Gustav markerte på plast som ifølge politiet er brukt til å pakke inn hasj. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Vi ønsker at det ikke skal være kjente steder å kjøpe narkotika, sier Audun Jevnaker, som mener det gir god forebyggende effekt å vise at politiet vet om og «stenger» slike steder så raskt som mulig.

Han ber Oslos befolkning om å holde øyene åpne.

- Dette er alles problem og politiet ønsker at alle medborgere bidrar til å trygge sine bomiljøer med å varsle politiet der man ser noe mistenkelig som for eksempel uvanlig trafikk til alle døgnets tider. All informasjon er god informasjon, sier Jevnaker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer