TAR MED SEG HJEM: Det ser kanskje ut som mora har forlatt rådyrkalven sin, som ligger igjen mens hun leter etter mat. Det får flere til å skulle «redde» kalven. Men mora er ikke langt unna. Foto: Jacques Hvistendahl
TAR MED SEG HJEM: Det ser kanskje ut som mora har forlatt rådyrkalven sin, som ligger igjen mens hun leter etter mat. Det får flere til å skulle «redde» kalven. Men mora er ikke langt unna. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Viltnemnda sjokkert: Folk tar med seg rådyrkalver hjem

- De forstår ikke at naturen råder selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hver vår får Viltnemnda flere telefoner fra folk som tenkte de skulle «redde et forlatt dyr» etter å ha funnet en ensom rådyrkalv i skogen.

- Det høres kanskje rart ut, men det er sånn. Jeg vil tippe at jeg får mellom fem og ti telefoner av folk som forteller at de har tatt med seg dyr hjem, sier leder i Viltnemnda i Tønsberg, Trond Mathisen, til Dagbladet.

- Gir dem pledd Det gjelder ikke forsvunnede husdyr som katter og hunder - men ville rådyrkalver. Mathisen blir like sjokkert hver gang.

- Jeg hører fra folk som også har forsøkt å gi dem mat, eller lagt på dem et pledd ute i skogen. De forstår ikke at naturen råder selv.

- Bare du rører på en slik liten kalv, setter du fra deg et luktspor som gjør at ikke mora vil ha noe mer med ungen å gjøre. Folk gjør det i beste mening, men de gjør det bare verre, sier han.

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken.

Han presiserer at folk som regel har gode intensjoner når de forsøker å «hjelpe» dyra.

MED MORA: Selv om mora går fra ungen sin nå og da for å hente mat, kommer hun alltid tilbake. Tar du på rådyrkalven kan det imidlertid hende hun ikke vil ha ungen sin tilbake.
MED MORA: Selv om mora går fra ungen sin nå og da for å hente mat, kommer hun alltid tilbake. Tar du på rådyrkalven kan det imidlertid hende hun ikke vil ha ungen sin tilbake. Vis mer

- Men tar de med en stakkars kalv hjem, så blir det ille. Mora er alltid rett i nærheten selv om du kanskje ikke ser henne, hun passer på. Folk ser kalven og vet ikke hva som skjer i naturen.

- Ikke bra å fôre Mathisen forteller at telefonene han får, ofte er fra turgåere som har skjønt at det var en dårlig idé å ta med seg dyret hjem.

- Det går som regel ikke bra når man forsøker å fôre en kalv, så da trenger de hjelp fra fagpersoner. Man må huske at det er ulovlig å fange ville dyr og ha dem i fangenskap, sier han.

Han sier dette er et problem flere steder i landet.

- Det skjer over alt hvor folk og dyr ferdes sammen i boligstrøk, sier Mathisen.

Juni er ingen god måned for de nyfødte rådyrkalvene, men ikke bare på grunn av «reddende» turgåere.

Da ruller fôrhøstere og slåmaskiner for fullt ut på åkrer over det ganske land. Det betyr døden for hundrevis av nyfødte rådyrkalver, skriver Hjorteviltportalen.

- IKKE RØR!: Trond Mathisen i Viltnemnda i Tønsberg kommune ber folk om å la dyra være i fred. Foto: Privat
- IKKE RØR!: Trond Mathisen i Viltnemnda i Tønsberg kommune ber folk om å la dyra være i fred. Foto: Privat Vis mer

De viser til tall fra en svensk studie, som viser at opptil 30 til 40 prosent av alle kalvene i enkelte områder blir kjørt i hjel under slåtten.

- Klarer seg fint Også portalen fraråder folk fra å ta kontakt med dyra.

- Mora er nesten helt sikkert i området. Du må heller ikke ta på kalven, for mora kan komme til å avvise det dersom hun kjenner lukten av mennesker, sier seniorforsker John Linnell ved NINA (Norsk Institutt for Naturforskning) til portalen.

Mathisen i Viltnemnda håper folk vil høre på rådene. Han ber ikke om så mye:

- Ikke ta med dyr hjem. De klarer seg fint i skogen.