Vimpelcom: - Vi vil ikke spekulere i arrestasjonen av Lunder

Telenor: - Vi er et vitne i denne saken.

KORRUPSJONSSAKEN: Advokat Cato Schiøtz ankommer her Økokrims lokaler. Hans klient Jo Lunder er siktet for korrupsjon. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
KORRUPSJONSSAKEN: Advokat Cato Schiøtz ankommer her Økokrims lokaler. Hans klient Jo Lunder er siktet for korrupsjon. Foto: Sveinung U. Ystad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor ble det kjent at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar. Dette selskapet eies av venninnen til den usbesiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Fra 2011 til mars i år var Jo Lunder konsernsjef i Vimpelcom. I går ble han pågrepet på Gardermoen av Økokrim, og i dag sitter han i avhør sammen med sin advokat Cato Shiøtz. Økokrim bekrefter at Lunder er siktet for korrupsjon.

- Kan ikke spekulere Schiøtz sier til VG at Lunder anser seg som uskyldig i denne saken. I tidligere intervjuer har Lunder sagt at han ikke har hatt noen befatning med korrupsjon.

Lunders tidligere arbeidsgiver Vimpelcom ønsker ikke å kommentere at deres tidligere konsernsjef er siktet for korrupsjon.

- Usbekistan-etterforskningen pågår for fullt og det er ikke passende for oss å kommentere eller spekulere i arrestasjonen av VimpelComs tidligere konsernsjef. Vi ønsker heller ikke kommentere etterforskningen, sier Neil Moorhouse, kommunikasjonsrådgiver i Vimpelcom til Dagbladet.

- VimpelCom fortsetter å samarbeide med amerikanske og nederlandske myndigheter, sier Moorhouse.

- Vi er et vitne Telenor varslet 5. oktober i år at selskapet vil selge sin eierandel i Vimpelcom på 33 prosent. Telenor har en vitnerolle i denne saken, og ønsker ikke kommentere konkret deres forhold til Lunder og om han har redegjort for korrupssjonssaken overfor dem.

- Økokrims pågripelse repsenterer en ny utvikling i VimpelCom-etterforskningen. For ikke å skade den pågående etterforskningen må vi henvise til etterforskende myndigheter for kommentarer, sier pressetalsmann for Telenor, Atle Lessum til Dagbladet.

- Telenor har forøvrig status som vitne i etterforskningen av VimpelCom, sier Lessum.

Gikk av i mars Det var 13. mars i år at Lunder informerte om at han etter eget ønske gikk av som sjef i det globale telecom-selskapet.

Det gikk fram av presemeldingen at han gikk av for å forfølge andre muligheter. Det kom ikke fram at han gikk av fordi selskapet var under etterforskning for alvorlig korrupsjon.

Første stopp var rådgiverrolle og styrelederjobb i Evry for oppkjøpsfondet Apax, ifølge Dagens Næringsliv.

SIKTET FOR KORRUPSJON: I ettermiddag sitter Jo Lunder i avhør hos Økokrim. Han er siktet for korrupsjon.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
SIKTET FOR KORRUPSJON: I ettermiddag sitter Jo Lunder i avhør hos Økokrim. Han er siktet for korrupsjon. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

I slutten av mai i år ble Lunder ansatt som konsernsjef i Fredriksen-gruppen. Styrtrike Fredriksen var visst nok ikke bekymret over at mannen som skulle følge i Tor Olav Trøims fotspor, allerede var under etterforskning for korrupsjon i USA og i Sveits. Lunder skal ha sagt i jobbintervjuer at han hadde nulltoleranse overfor korrupsjon.

Trøim var Fredriksens kompanjong i 19 år, før han i 2014 trakk seg fra alle selskapene Fredriksen var majoritetseier i, blant annet Archer og Marine Harvest. Dette skjedde etter en dramatisk disputt mellom Trøim og Fredriksen.

Telenors styreleder måtte gå Telenor er minoritetseier i Vimpelcom. Telenors styreleder ble 30. oktober i år avsatt av næringsminister Monica Mæland (H), med begrunnelsen at hun ikke hadde tillit til ham. Bakgrunnen var at Mæland hadde fått ny informasjon som hun mener både hun selv og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité burde fått tidligere, skriver NTB.

Jon Fredrik Baksaas, tidligere konsernsjef i Telenor, har innrømmet at han holdt tilbake informasjon under Stortingets høring om saken tidligere i år.

- Det har vært en pågående etterforskning mot Vimpelcom, og vi registrerer nå at etterforskende myndigheter har gått til en pågripelse. Telenor er vitne i denne saken - det er vår rolle, sier kommunikasjonssjef Atle Lessum i Telenor til NTB.

Styret i Telenor har engasjert advokatfirmaet Deloitte for å få en gjennomgang av hvordan det har håndtert sitt minoritetseierskap i Vimpelcom, skriver NTB.

PRESIDENTDATTER: Gulnara Karimova er den eldste datteren din den usbesiske presidenten Islam Karimov. I fjor ble det kjent at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar. Dette selskapet eies av venninnen til den usbesiske presidentdatteren Gulnara Karimova.
PRESIDENTDATTER: Gulnara Karimova er den eldste datteren din den usbesiske presidenten Islam Karimov. I fjor ble det kjent at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar. Dette selskapet eies av venninnen til den usbesiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Vis mer
PÅGREP LUNDER PÅ GARDERMOEN: Marianne Djupedal, førsteadvokat i Økokrim, bekrefter at Lunder er siktet for korrupsjon. Han ble pågrepet på Gardermoen i går kveld. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
PÅGREP LUNDER PÅ GARDERMOEN: Marianne Djupedal, førsteadvokat i Økokrim, bekrefter at Lunder er siktet for korrupsjon. Han ble pågrepet på Gardermoen i går kveld. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer