FORLIK: Det amerikanske justisdepartementet har i kveld sendt ut en pressemelding om at Vimpelcom har inngått et forlik om å betale 795 millioner dollar. Forlikssummen deles likt mellom Nederland og USA. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/Scanpix
FORLIK: Det amerikanske justisdepartementet har i kveld sendt ut en pressemelding om at Vimpelcom har inngått et forlik om å betale 795 millioner dollar. Forlikssummen deles likt mellom Nederland og USA. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/ScanpixVis mer

Vimpelcom betaler 795 millioner dollar til amerikanske myndigheter

Inngår forlik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vimpelcom inngår et forlik med amerikanske myndigheter. Selskapet skal betale 795 millioner dollar til nederlandske og amerikanske myndigheter.

Det opplyser det amerikanske justisdepartementet i en pressemelding.

I en pressemelding fra nederlandske myndigheter går det frem at selskapet har sagt ja til å betale i underkant av 400 millioner dollar til dem. Den andre halvparten av forlikssummen går altså til USA.

Ifølge NRK varsler amerikanske myndigheter et sivilt søksmål mot selskapet for å få tilbake penger som er betalt i bestikkelser.

Etterforskes Det Telenor-deleide selskapet Vimpelcom meldte i går at de ønsket å inngå forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter.

Selskapet er under etterforskning i Norge, Nederland, Sveits og USA for korrupsjon da de kjøpte seg inn i telemarkedet i Usbekistan, og Vimpelcoms tidligere toppsjef Jo Lunder er siktet av Økokrim. Lunder var toppsjef i selskapet fra 2011 til april i fjor. Han nekter straffskyld.

I Vimpelcoms kvartalsrapport innrømmer selskapet «visse brudd» på den amerikansk korrupsjonslovgivningen og nederlandsk lovgivning, samt at de er forberedt på å betale bøter.

Selskapet er børsnotert i USA og har hovedkvarter i Nederland.

Presidentdatter Vimpelcom kom under etterforskning etter at nederlandsk påtalemyndighet begynte å granske store pengeoverføringer til postkasseselskapet Takilant, som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Amerikanske myndigheter mener Karimova brukte Takilant, som var registrert på Gibraltar, i de korrupte handlene med Vimpelcom. Vimpelcom kom inn i det usbekiske markedet ved at de i desember 2005 kjøpte det knøttlille teleselskapet Buztel. Selger var fra Takilant, i det skjulte kontrollert av Karimova.

Dagbladet følger saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram