Vimpelcom-kollega saksøkte Jo Lunder - trakk seg da fortida ble kjent

Beskyldte eks-sjef Jo Lunder for feilinformasjon. Nå beskyldes Philip Tohme selv for å underslå opplysninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Falske og misvisende rapporter, feilinformasjon og oppblåste aksjekurser. Slik er påstandene i et amerikansk gruppesøksmål mot det Telenor-deleide selskapet Vimpelcom og blant andre selskapets tidligere toppsjef nordmannen Jo Lunder.

Bakgrunnen er korrupsjonsetterforskning mot Vimpelcom i flere land, som nylig munnet ut i et forlik med amerikanske myndigheter.

Nå beskyldes en privat investor som har krevd erstatning i gruppesøksmålet, Vimpelcoms tidligere teknologidirektør Philip Tohme, selv for å ha underslått informasjon.

- Diskvalifisert I et brev anklager Vimpelcoms advokat John P. Coffey den tidligere direktøren for å prøve å svindle United States District Court i New York.

Han skriver at Tohme i en konfidensiell sluttavtale med Vimpelcom fra februar i fjor frasa seg alle krav mot selskapet - noe Tohmes advokater ikke har opplyst om.

- Avtalen diskvalifiserer herr Tohme fra å opptre som saksøker, skriver Coffey.

Tohme hadde flere år bak seg i Vimpelcom da han sluttet. Han fikk følgende attest fra Vimpelcoms toppsjef Jo Lunder da han i januar 2014 fikk en ny stilling, som administrerende direktør i Vimpelcoms datterselskap Djezzy i Algerie:

- Philips ekspertise vil bli uvurderlig.

Korrupsjonssiktet I mars i fjor sluttet også Jo Lunder i Vimpelcom. Han gikk deretter inn i rollen som høyre hånd for Norges rikeste mann, den London-bosatte skipsrederen John Fredriksen.

Denne stillingen ble Lunder permittert fra etter at han i november i fjor ble pågrepet og siktet for korrupsjon i forbindelse med Vimpelcom-lisenser i Usbekistan. Ei knapp uke senere ble han løslatt.

BETRODD: Tidligere teknologi-direktør Philip Tohme var en av tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders mest betrodde medarbeidere. Illustrasjon: Fra Vimpelcoms presentasjon av 2. kvartal 2011.
BETRODD: Tidligere teknologi-direktør Philip Tohme var en av tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders mest betrodde medarbeidere. Illustrasjon: Fra Vimpelcoms presentasjon av 2. kvartal 2011. Vis mer

Mens en eventuell Økokrim-tiltale fortsatt lar vente på seg, ser det ikke lenger ut til at Lunder har noe å frykte fra sin tidligere underordnede Philip Tohme.

Trakk seg I et brev til Tohmes advokater skriver Vimpelcoms advokat at han finner det «pussig at dere ville overlate retten en felleserklæring som skryter av bredden og dybden i deltakernes (i gruppesøksmålet, red. anm.) personlige og profesjonelle erfaring, uten å bekjentgjøre at herr Tohmes profesjonelle erfaring inkluderer stillingen som direktør i Vimpelcom».

Brevet må ha truffet et ømt punkt: Allerede tre dager senere, den 18. februar, meddelte Tohmes advokater at han nå har trukket seg som kandidat til å bli «ledende saksøker» i erstatningssaken mot blant andre Jo Lunder og Vimpelcom.

Dermed har Tohmes krav om å få erstattet et tap på sine Vimpelcom-investeringer på 198.000 dollar - 1,7 millioner kroner - fått et solid skudd for baugen.

- Sammenrasket Også advokatfirmaet som hadde påtatt seg å føre erstatningssaken for ham, advokatfirmaet Rosen i New York, har fått en skrape i lakken. Det kan koste dem dyrt, i den tilspissede striden om å bli hoved-prosessfullmektig i gruppesøksmålet.

- Dette understreker det sammenraskede preget i Rosen-gruppen og kan demonstrere hvorfor de gjenværende i gruppen er uskikkede til å bli utvalgt som ledende saksøkere, skriver Thomas J. McKenna i det rivaliserende advokatfirmaet Gainey MckKenna & Egleston i et brev til domstolen i New York.