Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vimpelcom-Lunders forsvarer: - Amerikansk rapport renvasker ham

- Vi mener rapporten støtter alt Lunder har forklart.

NEKTER STRAFFSKYLD: Jo Lunder. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
NEKTER STRAFFSKYLD: Jo Lunder. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telenor-deleide Vimplecom inngikk denne uka forlik med amerikanske myndigheter med amerikanske og nederlandske myndigheter, og går med på å betale til sammen 795 millioner dollar, tilsvarende litt over 6,8 milliarder kroner.

Og i går kveld og i natt offentliggjorde både nederlandske og amerikanske myndigheter sine redegjørelser for bakgrunnen for forliket. Advokat Cato Schiøtz, som forsvarer tidligere Vimpelcom-toppsjef Jo Lunder som er siktet av Økokrim for korrupsjon, mener den amerikanske rapporten langt på vei renvasker hans klient.

- Dette er en stor dag for Jo Lunder, sier Schiøtz til Dagbladet.

- Amerikanerne går nå ut med sine konklusjoner basert på to års intensiv etterforskning. Vi mener rapporten støtter alt Lunder har forklart til Økokrim og i tingretten. Det er en bekreftelse av hans versjon, og det rettes ingen kritikk mot ham i det hele tatt. I stedet pekes det på personer lenger ned i administrasjonen, som har holdt tilbake informasjon for ledelsen og ført styret bak ledelsen, sier advokaten.

Han mener rapporten viser at Lunder har handlet i god tro, og at han fulgte opp med eksterne undersøkelser.

- Rapporten viser at det var et feilgrep å pågripe og forsøke å varetektsfengsle Lunder, sier Schiøtz.

Advokatfirma fikk mangelfull informasjon Lunder er siktet fordi Økokrim mener han ga klarsignal til det en bestikkelse på 30 millioner dollar til et selskap kontrollert av den usbekiske president-datteren Gulnara Karimova i 2011, for å sikre seg tilgang til en 4G-lisens. 

Lunder godkjente de aktuelle utbetalingene, men kan i straffesaken bli reddet av han håndterte en intern korrupsjonsalarm ved å be det amerikanske advokatfirmaet Akin Gump om å gjennomgå Takilant-avtalen. Avtalen ble gjennomført, med ryggdekning i rådgivernes konklusjoner. Ifølge den nye redegjørelsen fra nederlandsk påtalemyndighet fikk advokatfirmaet ikke vite at presidentdatter Karima i realiteten var eieren av Takilant.

- Informasjonen ble ikke gitt, slik at man skulle sikre seg en positiv konklusjon, heter det i rapporten.

FORSVARER: Advokat Cato Schiøtz. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
FORSVARER: Advokat Cato Schiøtz. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Cato Schiøtz sier til Dagbladet at dette skjedde på nivået under konsernsjef Lunder.

I redegjørelsen heter det også at Vimpelcom-ledelsen i forkant hadde blitt truet med «skadelige reaksjoner» hvis handelen ikke ble gjennomnført, og at det kunne oppstå problemer med nettverket og basestasjoner hvis Takilant ikke fikk pengene.

- Ansatte følte seg presset til å si seg enige i avtalen, selv om de hadde betenkeligheter, heter det i rapporten.

Økokrim: - Interessant - Lunder er uskyldig inntil det motsatte er bevist, og det er viktig å understreke. Denne avgjørelsen fra nederlandske og amerikanske myndigheter er likevel interessant, fordi den viser at selskapet selv erkjenner at det har skjedd korrupsjon, og fordi den viser at opplysninger om realitetene bak pengeoverføringene har vært behandlet i selskapets øverste ledelse. Sånn sett har avgjørelsen også betydning for Økokrims sak, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til Dagbladet.
 
- Avgjørelsene fra myndighetene i USA og Nederland viser at dette er en svært alvorlig korrupsjonssak. Det er viktig for allmennhetens tillit til rettsvesenet at påtalemyndighetene i Nederland, USA og Norge søker å avklare om det er noen personer som må stå ansvarlig for det som har skjedd, sier Djupesland.
 
Hun vil ikke kommentere opplysningene i rapportene ytterligere:
 
- Økokrim etterforsker saken, og så lenge den er under etterforskning er det ikke naturlig for oss å kommentere bevisbildet, sier Djupesland.

Vimpelcom har vært under etterforskning i Norge, Nederland, Sveits og USA for korrupsjon da de kjøpte seg inn i telemarkedet i Usbekistan.

Jo Lunder var toppsjef i selskapet fra 2011 til april i fjor. Han nekter straffskyld.