VimpelCom-saken på 1-2-3

En usbekisk presidentdatter, hemmelighold av informasjon og en fyldig konto i Sveits er hovedingrediensene.

AMBISIØS: Gulnara Karimova (til venstre) lanserte en egen kleskolleksjon under China Fashion Week i Beijing i oktober i 2012. Foto: Reuters.
AMBISIØS: Gulnara Karimova (til venstre) lanserte en egen kleskolleksjon under China Fashion Week i Beijing i oktober i 2012. Foto: Reuters.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kan være vanskelig å henge med på utviklingen i VimpelCom-saken hvis du ikke har fulgt saken fra starten.

Her er en kort innføring i de sentrale poengene. 

 • Telenor kjøpte seg inn i russiske VimpelCom i 1998 for å ha et springbrett inn i tidligere sovjetrepublikker. Telenor er ikke bare nest største aksjonær, men en rekke Telenor-topper og tidligere Telenor-folk har vært eller er involvert i selskapets ledelse og styret.
Gjennom sin posisjon i Telenor satt daværende Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas i VimpelComs styre fra 2010 til 2014. 

• Høsten 2014 - ble det kjent at VimpelCom var under internasjonal etterforskning på grunn av store pengeoverføringer til postkasseselskapet Takilant som eies av venninnen til den ubsekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan. Også svenske Teliasonera skal ha overført store beløp til Takilant.

• Det mistenkes at pengene har gått til å bestikke myndighetene i Usbekistan i forbindelse med kjøp av usbekiske telelisenser. Fortsatt er det et åpent spørsmål om korrupsjon har skjedd i selskapet, og selskapet etterforskes av  USA og Nederland, i tillegg til at norske Økokrim også pågrep og siktet tidligere konsernsjef Jo Lunder i VimpelCom og siktet ham for grov korrupsjon knyttet til selskapet onsdag denne uken. 

• Selve siktelsen mot tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder er knyttet til en utbetaling på 30 millioner dollar til en konto i Sveits i 2011.

• Saken har blitt behandlet av stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, som kritiserte Telenor for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom, som Telenor altså eier 33 prosent av aksjene i. Det ble holdt høring for kontroll-komiteen i januar i år, og daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas måtte redegjøre for hva han visste om saken. Denne uken ble det kjent at den tidligere konsernsjefen i selskapet har holdt tilbake informasjon overfor komiteen.

• Derfor ble det tirsdag bestemt at det skal holdes en ny høring i saken.Tilbakehold av informasjon i saken er også grunnen til at næringsminister Monica Mæland (H) avsatte Telenors styreleder Svein Aaser fordi hun ikke lenger hadde tillit til ham 30.september i år. 

• Telenors styre har nå hyret advokatfirmaet Deloitte for å få en gjennomgang av Telenors håndtering av minoritetseierskapet i Vimpelcom. I oktober varslet Telenor at de vil selge sine aksjer i selskapet.