Vimpelcom-skandalen: Økokrim anker kjennelsen hvor Jo Lunder slipper varetekt

Vil fortsatt holdes fengslet i påvente av lagmannsrettens beslutning.

KAN BLI FENGSLET: Økokrim fikk i ettermiddag medhold i Oslo tingrett for å varetektsfengsle den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder. Her er Lunder i Ibsen parkeringshus etter avhør hos Økokrim i går kveld.
Foto. NINA HANSEN
KAN BLI FENGSLET: Økokrim fikk i ettermiddag medhold i Oslo tingrett for å varetektsfengsle den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder. Her er Lunder i Ibsen parkeringshus etter avhør hos Økokrim i går kveld. Foto. NINA HANSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder (54) ble i Oslo tingrett i ettermiddag besluttet ikke varetektsfengslet.

«Avgjørelsen er anket. ØKOKRIM mener det er viktig å få lagmannsrettens vurdering», skriver førstestatsadvokat Marianne Djupesland i en tekstmelding til Dagbladet.

Hun skriver at dette betyr at Lunder, som nå er permittert fra konsernsjef-stillingen hos Norges rikeste mann John Fredriksen, blir sittende fengslet «inntil lagmannsretten har behandlet saken».

- Gjort alt riktig Tingrettens beslutning innebærer at retten ikke mener det er skjellig grunn til å mistenke den tidligere Vimpelcom-sjefen etter siktelsen for grov korrupsjon - ihvertfall ikke tilstrekkelig til å holde ham i varetekt.

Advokat Cato Schiøtz uttrykker stor tilfredshet på vegne av sin klient. Han mener dette ble utslagsgivende for tingrettens vurdering:

- Det er selvfølgelig Lunders troverdige forklaring, sier Schiøtz til Dagbladet.

Han sier at brorparten av dagens fengslingsmøte, som varte i over tre timer, gikk med til Lunders forklaring. Der kom ifølge Schiøtz følgende fram:

- Lunder har tatt alle advarsler alvorlig, og har iverksatt undersøkelser og gjort alt det man skal gjøre i en slik situasjon, sier Schiøtz, som akkurat nå er svært fornøyd.

- Det er morsommere å vinne enn å tape, sier han.

Pågrepet onsdag Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, etter at Økokrim ba om hemmelighold av hensyn til videre etterforskning.

Lunder ble pågrepet av Økokrim på Gardermoen da han kom fra London onsdag kveld. I avhør ble han konfrontert med anklager om grov korrupsjon, ifølge forsvarer Cato Schiøtz knyttet til én bestemt overføring på 30 millioner dollar til en konto i sveits i 2011.

Vimpelcom-skandalen har kommet i fokus for de fleste norske medier denne uka, etter at Telenor-styreformann Svein Aaser ble avsatt av næringsministeren forrige fredag etter at ny informasjon om Vimpelcom-skandalen har kommet til overflaten.

Siden har saken rullet videre i et lynraskt tempo, med nyheter om at Vimpelcom-har avsatt 900 millioner dollar til utgifter med korrupsjonssaken, at tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har holdt tilbake informasjon overfor Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, og pågripelsen av Jo Lunder på onsdag.