Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vimpelcom vil inngå forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter

Under korrupsjonsetterforskning.

PRESIDENTDATTER: Vimpelcom etterforskes for å ha betalt bestikkelser til presidentdatter Gulnara Karimova. Foto: NTB scanpix
PRESIDENTDATTER: Vimpelcom etterforskes for å ha betalt bestikkelser til presidentdatter Gulnara Karimova. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telenor-deleide selskapet Vimpelcom melder nå selv at de ønsker å inngå forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter, skriver E24.

Opplysningene kommer fram i selskapets kvartalsrapport for fjerde kvartal.

Det Telenor-deleide selskapet er under etterforskning i Norge, Nederland, Sveits og USA for korrupsjon da de kjøpte seg inn i telemarkedet i Usbekistan.

I kvartalsrapporten skriver selskapet at det innrømmer «visse brudd» på den amerikansk korrupsjonslovgivningen og nederlandsk lovgivning, og at de er forberedt på å betale bøter. Selskapet er børsnotert i USA og har hovedkvarter i Nederland.
 
Nyhetsbyrået Bloomberg meldte i november i fjor at teleselskapet var i ferd med å godta å betale 775 millioner dollar, tilsvarende 6,7 milliarder kroner, i et forlik med amerikanske myndigheter. Selskapet har satt av 900 millioner dollar til å betale bøter.

- Betyr null og niks for Lunder Vimpelcoms tidligere toppsjef Jo Lunder er siktet av Økokrim i saken.

- Dette betyr null og niks for Jo Lunder. Det har ligget i kortene fra dag én at dette forliket ville komme, sier Lunders advokat Cato Schiøtz til Dagbladet.

Han viser til at grunnlaget for straffesaken mot Jo Lunder er hva han kjente til og hva Lunder har vært involvert i av denne korrupsjonen. At det har foregått korrupsjon har i følge Schiøtz vært sannsynlig i lang tid.

Lunder har helt siden han ble arrestert nektet for skyld i korrupsjon. Han ble pågrepet da han kom til Gardermoen 4. november i fjor.

- Jeg har sett alle relevante dokumenter i saken og de bare styrker Jo Lunder versjon, sier Schiøtz.

Lunder var toppsjef i selskapet fra 2011 til april i fjor.

Korrupte handler Telenor skriver i en pressemelding at de ser svært alvorlig på at Vimpelcom nå ser ut til å bekrefte at selskapet har brutt amerikanske og nederlandske korrupsjonsregler.

Vimpelcom kom under etterforskning etter at nederlandsk påtalemyndighet begynte å granske store pengeoverføringer til postkasseselskapet Takilant, som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Amerikanske myndigheter mener Karimova brukte Takilant, som var registrert på Gibraltar, i de korrupte handlene med Vimpelcom. Vimpelcom kom inn i det usbekiske markedet ved at de i desember 2005 kjøpte det knøttlille teleselskapet Buztel. Selger var fra Takilant, i det skjulte kontrollert av Karimova.

Selskapet hadde 2700 abonnenter, tilsvarende 0,3 prosent av markedet. Vimpelcom betalte 19 millioner dollar, tilsvarende 164 millioner kroner. 60 740 kroner per abonnent. 

I februar året etter kjøpte Vimpelcom det langt større selskapet Unitel. Det hadde 31 prosent av det usbekiske markedet, og 350 000 abonnenter. Vimpelcom betalte 200 millioner dollar, drøyt 1,7 milliarder kroner.

Inngangsbilletten Buztel ble ifølge amerikanerne sett på som inngangsbilletten til markedet. Den som kjøpte Buztel, ville få kjøpe Unitel, heter det i et amerikansk rettsdokument. De to selskapene ble slått sammen, og fortsatte under navnet Unitel.

NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder.
Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
NEKTER STRAFFSKYLD: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

Etter sammenslåingen, gikk Vimpelcom med på å selge sju prosent av det nye selskapet til Takilant, presidentdatterens skallselskap. Samtidig ble det gjort en gjenkjøpsavtale.

Tre år seinere kjøpte Vimpelcom tilbake aksjene. Takilant og Karimova tjente 37,5 millioner dollar på avtalen.   

Det var ikke den siste handelen mellom Vimpelcoms selskaper og Karimova. Nye millioner av dollar ble overført, i forbindelse med kjøp av nye lisenser og frekvenser.

Karimovas metode beskrives som utpressing. For fortsatt tilgang til markedet kom det flere nye krav. 

Ba om eksterne råd Økokrim ønsket å varetektsfengslet Lunder i november i fjor, men fikk ikke medhold i ting- og lagretten. De slo fast at det, under tvil, ikke var skjellig grunn til mistanke mot Lunder.

Det skjedde selv om det er på det rene at Lunder ga klarsignal til det Økokrim mener var en bestikkelse på 30 millioner dollar til et selskap kontrollert av den usbekiske president-datteren Gulnara Karimova

Lunder godkjente de aktuelle utbetalingene, men kan i straffesaken bli reddet av han håndterte en intern korrupsjonsalarm ved å be eksterne rådgivere gjennomgå Takilant-avtalen. Ifølge Dagens Næringsliv besto den eksterne rådgivningen av en vurdering fra et stort amerikansk advokatfirma. Avtalen ble gjennomført, med ryggdekning i rådgivernes konklusjoner.

Lunder ble pågrepet på Gardermoen og siktet for medvirkning til grov korrupsjoni november. 54-åringen informerte i mars i år om at han etter eget ønske gikk av som sjef i det globale telecom-selskapet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram