Vimpelcoms eks-sjef Jo Lunder kan bli varetektsfengslet i dag

Vimpelcoms forretninger med diktatordatter kan gi varetektsfengsling for finansmannen.

FØRES BORT: Vimpelcom-sjef Jo Lunder i Ibsen parkeringshus etter avhør hos Økokrim i går klokka 17.30. Foto. Nina Hansen
FØRES BORT: Vimpelcom-sjef Jo Lunder i Ibsen parkeringshus etter avhør hos Økokrim i går klokka 17.30. Foto. Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bildet over ble tatt klokka 17.30 i går. På det tidspunktet har Jo Lunder i fire-fem timer sittet i avhør hos Økokrim på C. J. Hambros plass i Oslo.

Det har gått et døgn siden han ble pågrepet på Gardermoen, som ledd i korrupsjonsetterforskningen mot det Telenor-deleide mobilselskapet Vimpelcom.

Nå i dag avgjør dommeren om han skal varetektsfengsles med mistanke om grov korrupsjon, noe han ifølge hans forsvarer Cato Schiøtz motsetter seg.

Kanapeer Etterforskningen kan bety slutten på en karriere som lenge ikke så ut til å ta noen ende.

Det toppet seg i sommer: Etter en strålende karriere i Telenor og som blant annet styremedlem og konsernsjef i det opprinnelig russiske mobilselskapet Vimpelcom, presenterte Norges rikeste mann John Fredriksen sin nye høyre hånd Jo Lunder i Dagens Næringsliv.

«John Fredriksen ønsket Jo Lunder velkommen som konsernsjef med kanapeer i The Old Rectory», sto det i teksten til bildet fra shippingkongens flere tusen kvadratmeter store herregård «The Old Rectory» i London.

Skandalen vokser Etter pågripelsen av Lunder, melder spørsmålet seg om Fredriksen hadde gjort et grundig nok forarbeid før sjefsutnevnelsen i Fredriksen Group. I hvert fall vurderer Økokrim Lunders rolle i Vimpelcom-affæren med Gibraltar-selskapet Takilant som så alvorlig at han er siktet for grov korrupsjon.

I Vimpelcom-skandalen som den siste uka har påført både nylig avsatt Telenor-styreformann Svein Aaser og nylig avgått Telenor-konsernsjef Jon Fredrik Baksaas dype skraper i lakken, risikerer Lunder dermed å komme enda dårligere ut.

• LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om Vimpelcom-saken på under to minutter

DIKTATORDATTER: Gulnara Karimova er eldstedatteren til Usbekistans diktator Islam Karimov, er kjent for sin moteinteresse og beinharde forretningssans, og ble i sin tid regnet som en sannsynlig arvtaker til presidentembetet. Foto: NTB Scanpix
DIKTATORDATTER: Gulnara Karimova er eldstedatteren til Usbekistans diktator Islam Karimov, er kjent for sin moteinteresse og beinharde forretningssans, og ble i sin tid regnet som en sannsynlig arvtaker til presidentembetet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fra 2011 og fram til tidligere i år var han konsernsjef i Vimpelcom, og hadde også før dette en rekke viktige posisjoner blant annet i selskapets styre.

Korrupsjonsmistanker Vimpelcom var i sin tid et lite, russisk mobilselskap som Telenor overtok i 1998, men har nå hovedkvarter i Amsterdam og har vokst til å ha operasjoner i 14 land og over 220 millioner kunder.

Allerede i en årsrapport som daværende Vimpelcom-sjef Jo Lunder signerte og sendte inn til det amerikanske finanstilsynet Security Exchange Commission (SEC) i mars 2013, står følgende: «Vi kan bli gjenstand for kriminaletterforskning.»

Dagens Næringsliv hadde før dette skrevet at Telenordeleide Vimpelcom i 2007 hadde inngått avtaler som hadde skaffet Gibraltar-selskapet Takilant, som da var registrert på assistenten til en viss Gulnara Karimova, 62,5 millioner dollar.

Karimova er eldstedatteren til Usbekistans diktator Islam Karimov, er kjent for sin moteinteresse og beinharde forretningssans, og ble i sin tid regnet som en sannsynlig arvtaker til presidentembetet.

Våren 2014 måtte Vimpelcom bruke langt større plass til forretningene med Takilant i sin rapportering til SEC. Vimpelcom og Takilant etterforskes da av både SEC, USAs justisdepartement og den nederlandske statsadvokaten.

- Ikke mistanke-grunn I november samme år skrev Klassekampen at Vimpelcom i 2011 - det året Jo Lunder ble Vimpelcoms konsernsjef - utbetalte 30 millioner dollar til Takilant.

Denne summen går nå igjen i forbindelse med pågripelsen og siktelsen av Jo Lunder.

Hans forsvarer Cato Schiøtz sa i NRKs Dagsnytt 18 igår at siktelsen mot Lunder er knyttet til en utbetaling på 30 millioner dollar til en konto i Sveits i 2011.

- Han har svart på alle spørsmål og vil samarbeide med Økokrim på alle måter og har forklart seg for hvorfor det ikke er grunnlag for å mistenke ham for korrupsjon, sa Schiøtz til NRK.

Dagbladet fikk igår kveld ikke kontakt med Schiøtz. Det er foreløpig ukjent hvordan John Fredriksen har reagert på pågripelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer