PASSIV DØDSHJELP: Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har opprettholdt en kjennelse i en fransk domstol om å la Vincent Lambert få lov til å dø. Foto: AFP PHOTO / COURTESY OF THE LAMBERT FAMILY / NTB Scanpix
PASSIV DØDSHJELP: Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har opprettholdt en kjennelse i en fransk domstol om å la Vincent Lambert få lov til å dø. Foto: AFP PHOTO / COURTESY OF THE LAMBERT FAMILY / NTB ScanpixVis mer

Vincent ble lam og hjernedød etter bilulykke i 2008. Nå får han lov å dø

Etter lang kamp i rettsvesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har opprettholdt en kjennelse i en fransk domstol om å tillate at en mann som er lam og hjernedød får dø.

I over ett år har skjebnen til Vincent Lambert, som fikk alvorlige hjerneskader og ble lam i en trafikkulykke i 2008, hjemsøkt familien hans på grunn av en strid i retten om han skal få lov å dø.

Lamberts mor Viviane sier han bare er ufør, og at ethvert forsøk på å ta ham av apparatene som holder ham i live, vil være det samme som dødshjelp.

Hans kone Rachel insisterer imidlertid på at han ikke ville ønske å holdes kunstig i live.

Et panel av dommere i Strasbourg besluttet torsdag med tolv mot fem stemmer at kjennelsen i en fransk domstol om å stanse den intravenøse behandlingen, ikke strider mot europeiske menneskerettighetslover.

Dramaet startet i januar i fjor da Lamberts leger, hans kone og seks av hans åtte søsken besluttet å stanse den intravenøse matingen som holder ham i live. Men hans dypt katolske foreldre og to søsken fikk rettens kjennelse til å stoppe planen.

Etter å ha bedt om en rapport fra tre leger besluttet deretter fransk høyesterett at det var lovlig å stanse støtten til en mann som ikke har noe håp om å bli frisk.

(NTB)